{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Charles English posjetio Ustavni sud BiH

F
23.12.2008. u 17:31
0
1
Charles English posjetio Ustavni sud BiH
0
Charles English posjetio Ustavni sud BiH
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles English posjetio je danas Ustavni sud BiH, gdje ga je primila predsjednica Ustavnog suda Seada Palavrić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je saopćeno iz Ustavnog suda BiH, ambasador English i predsjednica Palavrić razmijenili su mišljenja o stanju ljudskih prava i temeljnih sloboda u BiH, doprinosu Ustavnog suda BiH napretku BiH u približavanju euroatlantskim integracijama, kao i stvaranju pretpostavki za djelotvoran rad Ustavnog suda BiH kroz uspostavljanje nadležnosti o pojedinim pitanjima, a s druge strane kroz osiguranje ustavnopravne i finansijske neovisnosti Ustavnog suda.

Razgovarano je i o potrebi da se Ustavni sud BiH uključi u predstojeće ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

Konstatirana je velika sličnost između Vrhovnog suda SAD-a i Ustavnog suda BiH, u smislu da je ustavima obje zemlje utemeljen samo Vrhovni sud SAD-a odnosno Ustavni sud BiH kao ustavna kategorija, dok sve ostale sudove na saveznom odnosno državnom nivou formira Kongres SAD-a, odnosno Parlamentarna skupština BiH zakonima, kao zakonsku kategoriju.

Isto je u pogledu tumačenja zakona i Ustava, odnosno nadležnosti, uvjeta za izbor i mandata sudaca. Istovremeno, primijećene su i razlike, prvenstveno u pogledu izbora sudaca jer u SAD-u suce Vrhovnog suda imenuje predsjednik SAD-a a zatim potvrđuje Senat, dok u Bosni i Hercegovini suce Ustavnog suda biraju parlamenti entiteta.

Druga značajna razlika jeste da suci Vrhovnog suda SAD-a imaju i pravne i stvarne pretpostavke za finansijsku neovisnost, dok za suce Ustavnog suda BiH, niti Ustavni sud u cjelini te pretpostavke nisu osigurane.

Treća razlika je u činjenici da Vrhovni sud SAD-a sam odlučuje koje će predmete uzeti na razmatranje i odlučivanje, a ne rješava predmete hronološki kao Ustavni sud BiH.

Detaljnom analizom u toku godine Vrhovni sud SAD-a donese od 90 do 120 odluka, a Ustavni sud BiH oko 3.200.

Izražena je želja predsjednice Palavrić za uspostavom saradnje i razmjene iskustava između Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: