{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Charles English posjetio Ustavni sud BiH

F
FENA
23.12.2008. u 17:31
0
1
Charles English posjetio Ustavni sud BiH
0
Charles English posjetio Ustavni sud BiH
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles English posjetio je danas Ustavni sud BiH, gdje ga je primila predsjednica Ustavnog suda Seada Palavrić.
Kako je saopćeno iz Ustavnog suda BiH, ambasador English i predsjednica Palavrić razmijenili su mišljenja o stanju ljudskih prava i temeljnih sloboda u BiH, doprinosu Ustavnog suda BiH napretku BiH u približavanju euroatlantskim integracijama, kao i stvaranju pretpostavki za djelotvoran rad Ustavnog suda BiH kroz uspostavljanje nadležnosti o pojedinim pitanjima, a s druge strane kroz osiguranje ustavnopravne i finansijske neovisnosti Ustavnog suda.

Razgovarano je i o potrebi da se Ustavni sud BiH uključi u predstojeće ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

Konstatirana je velika sličnost između Vrhovnog suda SAD-a i Ustavnog suda BiH, u smislu da je ustavima obje zemlje utemeljen samo Vrhovni sud SAD-a odnosno Ustavni sud BiH kao ustavna kategorija, dok sve ostale sudove na saveznom odnosno državnom nivou formira Kongres SAD-a, odnosno Parlamentarna skupština BiH zakonima, kao zakonsku kategoriju.

Isto je u pogledu tumačenja zakona i Ustava, odnosno nadležnosti, uvjeta za izbor i mandata sudaca. Istovremeno, primijećene su i razlike, prvenstveno u pogledu izbora sudaca jer u SAD-u suce Vrhovnog suda imenuje predsjednik SAD-a a zatim potvrđuje Senat, dok u Bosni i Hercegovini suce Ustavnog suda biraju parlamenti entiteta.

Druga značajna razlika jeste da suci Vrhovnog suda SAD-a imaju i pravne i stvarne pretpostavke za finansijsku neovisnost, dok za suce Ustavnog suda BiH, niti Ustavni sud u cjelini te pretpostavke nisu osigurane.

Treća razlika je u činjenici da Vrhovni sud SAD-a sam odlučuje koje će predmete uzeti na razmatranje i odlučivanje, a ne rješava predmete hronološki kao Ustavni sud BiH.

Detaljnom analizom u toku godine Vrhovni sud SAD-a donese od 90 do 120 odluka, a Ustavni sud BiH oko 3.200.

Izražena je želja predsjednice Palavrić za uspostavom saradnje i razmjene iskustava između Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: