BiH
0

Chappel: Ako bude potrebno uhapsit ćemo i Sonju Karadžić

NINA
Glasnogovornik NATO stožera u Sarajevu Derek Chappel izjavio je, upitan bi li uskoro NATO mogao, nakon hapšenja Aleksandra Karadžića, sina haaškog bjegunca Radovana Karadžića, uhapsiti i njegovu kćerku Sonju, da NATO zadržava pravo da uhapsi sve koji pomažu Karadžiću.

«Zadržavamo pravo da poduzmemo aktivnosti protiv bilo koje osobe za koju smatramo da podržava Radovana Karadžića, njegovu mrežu ili zna gdje se ovaj bjegunac nalazi. To može biti svatko, ali ne želim spekulirati o našim budućim planovima», kazao je Chappel u izjavi za Večernje novosti, koju beogradski list donosi u današnjem broju pod naslovom «Ako treba uhićujemo i Sonju».

Komentirajući Chappelovu najavu da i ona, kao i bilo tko drugi, mogu biti meta uhićenja, Sonja Karadžić-Jovićević je za Novosti kazala: «Očigledno je da mogu raditi što hoće».

Chappel je također kazao da NATO drži Aleksandra Karadžića u pritvoru, u skladu s naporima da se uhite Karadžić i Ratko Mladić.

On je objasnio da je Aleksandar priveden na osnovu klasičnih dokaza i na osnovu nekih novih informacija da postoji veza s njegovim ocem, koji su NATO snagama dale čvrste temelje za akciju.

«Vjerujemo da Saša Karadžić ima informacije neophodne za našu istragu. On je priveden na osnovu zakona. Ostat će u pritvoru koliko je potrebno da se završi istraga u vezi s informacijama vezanim za haaške bjegunce. Jednostavno, u pritvoru je zato što se sumnja da je umiješan u kriminalne radnje, odnosno skrivanje haaških bjegunaca», izjavio je glasnogovornik NATO-a u Sarajevu.

Upitan hoće li NATO podići optužnicu protiv Aleksandra Karadžića, Chappel je podsjetio da je «on u pritvoru samo pet dana», dodajući da je to «složen slučaj».

«Prerano je razgovarati o mjerama. U tijeku je istraga, i on će ostati naš 'gost' koliko je potrebno. Još je rano pričati o ishodu ovog pritvaranja», zaključio je Chappel.

Sonja Karadžić je rekla Novostima da se njezin brat Aleksandar od prošlog petka uvečer nije javio porodici i da nitko ne zna što se događa s njim.

«Do nas stižu glasine da nije riječ o uhićenju radi ispitivanja, nego o otmici radi ucjene", kazala je ona.

«Ljudi iz NATO-a dobro znaju da nitko od članova obitelji nema kontakta s Radovanom, jer nas prate i prisluškuju. Zato se nadam da će moj brat što prije biti pušten», kazala je Sonja Karadžić.