Jelo se i pilo
1.4k

Čevljanska korida opet privukla mase: 50.000 posjetilaca na narodnom veselju bodrili borbu bikova

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Čevljanska korida, 71. po redu, koja se tradicionalno održava na Čevljanskom polju danas je, po svemu sudeći, bila centralni događaj u BiH. Ovaj događaj okupio je više od 50.000 posjetilaca, potvrdili su nam organizatori.

Kako je za Klix.ba izjavio Besim Gljiva, jedan od organizatora, Čevljanska korida premašila je sva očekivanja, a ljubitelje narodnog veselja, poslužilo je, kako kaže, i sunčano vrijeme.

"Veoma smo zadovoljni sa organizacijom koja je protekla u najboljem redu. Sutra već krećemo u masovno čišćenje platoa", rekao nam je Gljiva.

Centralni događaj Čevljanske koride svakako je bila tradicionalna borba bikova, koja je održana tokom ranih večernjih sati.

U borbama rogove je ukrstilo osam najboljih bikova u BiH.

Dosadašnjeg apsolutnog vladara, bika Medonja u glavnoj borbi Čevljanske koride savladao je bik Peran. Bila je to izuzetno teška borba u kojoj je, kako su organizatori rekli, na podmukao način nakon pauze kao pobjednik izašao Peran.

"Medonja je velika atrakcija i glavna zvijezda bio ovdje danas. Televizije i novinarske ekipe su ga snimale, a narod je stalno dolazio da se uslika sa našim Medonjom. Čak i ljudi iz Crne Gore i Slovenije su mi danas dolazili i rekli da su toliki put prevalili da vide Medonju na djelu i njegovu borbu u areni. Imao sam brojne ponude za svog šampiona. I danas mi je čovjek nudio 10.000 eura da ga prodam, ali mene pare ne zanimaju. Medonja ostaje kod mene do kraja života. Borit će se dok bude mogao, a onda ide u penziju. Medonja ima dva nasljednika koji su također dobri borci. Medonja junior udara još jače od njega i prava je slika i prilika svog oca", kazao je Habib Bjelić Habibić prije glavne borbe na Čevljanskoj koridi.

Najvjerniji ljubitelji bikova, ali i Čevljanske koride općenito, na ovaj događaj stigli su od od ranih jutarnjih sati pristižu na Čevljanoviće.

Imali su priliku doživjeti tradicionalno bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trku konja, zatim nastupe kulturno-umjetničkih društava.

U centralnom muzičkom dijelu programa nastupili su pobjednici popularnog muzičkog showa "Nikad nije kasno" a to su Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković zvani Kale Dijamant. Svakako tu su bile i plesačice koje su ispod šatora, kao i svake godine dodatno podgrijale atmosferu.