Zagreb
0

Četvrti kongres Internacionalne lige humanista posvećen djeci svijeta

FENA
Zagreb
Zagreb
Četvrti kongres Internacionalne lige humanista (ILH) posvećen djeci svijeta ranjenog djetinjstva bit će održan u Zagrebu od 24. do 27. oktobra.

Na pres-konferenciji koja je održana tim povodom istaknuto je da je cilj održavanja kongresa zaštita djece od svih oblika zloupotreba i nasilja.

Prvi put ovim kongresom rukovodit će Majke solidarnosti ILH-a, a na kongres će biti pozvane najuglednije žene svijeta.

Planirano je da se rad kongresa organizira putem plenarnih sjednica i sesija te okruglih stolova, a na kraju kongresa učesnici će usvojiti završni dokument - deklaraciju o stanju i položaju djece, ugroženosti njihovih prava i života.

Mirsada Žutić, v.d. predsjednice Komiteta Majke solidarnosti, kazala je danas da su majke te koje najviše suosjećaju s patnjama svoje djece te da je ovo povod da se stane u odbranu djece bez djetinjstva.

Ona je govorila o brojnim činjenicama u nepoštivanju dječijih prava kao što su umiranja djece zbog gladi, nemogućnosti školovanja, narušene životne sredine te navela podatak da svakoga dana više od 40.000 djece u svijetu umire zbog neuhranjenosti.

Zenaida Borić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, govoreći iz vlastitog iskustva, potcrtala je da djeca s posebnim potrebama nemaju djetinjstvo nego je njihov cijeli život borba.

Kako je istaknuo Savo Vlaški, predsjedavajući Vijeća ILH-a i kooridnator za održavanje kongresa, pomoć u realizaciji kongresa bit će zatražena od UNHCR-a, UN-a, UNICEF-a, uglednih žena svijeta koje su na nekim važnim funkcijama ili su supruge državnih funkcionera i drugih.