BiH
0

Četvrti april historijski datum za Tuzlu

FENA
Četvrti aprila je dan koji se u Tuzli od 1992. godine obilježava kao početak organiziranog otpora građana Tuzle tadašnjem agresoru na Bosnu i Hercegovinu.

Prije 17 godina, na današnji dan, Selim Bešlagić, tadašnji predsjednik Skupštine općine Tuzla, sazvao je vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj je donesena historijska odluka za grad Tuzlu - da se pristupi organiziranom otporu agresiji na Tuzlu i BiH.

Četvrtog aprila 1992. godine, bez obzira na stranačka opredjeljenja, većina vijećnika bili su jedinstveni u stavu, pokazali su slogu i odlučili da se pristupi organiziranju otpora. Glasala je za to čak i većina odbornika tadašnjeg SDS-a.

Već tada se Tuzla počela odvajati od mnogih gradova BiH u smislu težnje za očuvanjem multietničnosti, jednakosti svih građana bez obzira na vjeru i naciju. Dok su se u mnogim gradovima dijelile stanice MUP-a po nacionalnim grupacijama, 1992. godine u Tuzli je sastav policije odražavao nacionalni sastav stanovništva iz popisa od 1991. godine.

Ovaj historijski datum bit će danas obilježen nizom prigodnih manifestacija. Izdvajamo svečanu sjednicu Općinskog vijeća Tuzla, koja će u cijelosti, biti posvećena ovom važnom datumu u historiji Tuzle.