Ako BiH ispuni uslove
0

Četvrta tranša stand by aranžmana do kraja jula

Sarajevo-x.com
Delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, predvođena Costasom Christouom, pri drugom pregledu izvršenja stand by aranžmana saopštila je da će od uspješnosti provođenja uslova i rokova ovisiti i ocjena po kojoj treba donijeti odluku o isplati četvrte tranše.

Christoua je danas primio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić koji je obaviješten da će u slučaju pozitivne ocjene za BiH tranša od oko 38 miliona eura biti isplaćena do kraja juna ove godine. Time bi i prva godina stand by aranžmana bila završena s isplatom 200 posto od kvote u ukupnoj vrijednosti oko 400 miliona eura.

Istaknuto je kako su dosada bili poštovani globalni okvir i rokovi kao i da je državna vlast ispunila uslove.

"To se očekuje i od entitetskih vlada, kako ne bi bila ugrožena stabilnost fiskalnog sistema zemlje", kazao je ministar Vrankić.

Osim pregleda portfolija stand by aranžmana razgovaralo se i o makroekonomskom stanju u BiH te potrebi jačanja Fiskalnog vijeća.

Misija u Bosni i Hercegovini ostaje do 17. ovog mjeseca, a pregled nastavlja kako na tehničkom nivou, tako i razgovorima s državnim i entitetskim dužnosnicima.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc te pomoćnik ministra finansija i trezora za budžet Vlatko Dugandžić.