{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četvrta tranša stand by aranžmana do kraja jula

S
7.5.2010. u 15:37
0
3
Četvrta tranša stand by aranžmana do kraja jula
0
Četvrta tranša stand by aranžmana do kraja jula
Delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, predvođena Costasom Christouom, pri drugom pregledu izvršenja stand by aranžmana saopštila je da će od uspješnosti provođenja uslova i rokova ovisiti i ocjena po kojoj treba donijeti odluku o isplati četvrte tranše.
Christoua je danas primio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić koji je obaviješten da će u slučaju pozitivne ocjene za BiH tranša od oko 38 miliona eura biti isplaćena do kraja juna ove godine. Time bi i prva godina stand by aranžmana bila završena s isplatom 200 posto od kvote u ukupnoj vrijednosti oko 400 miliona eura.

Istaknuto je kako su dosada bili poštovani globalni okvir i rokovi kao i da je državna vlast ispunila uslove.

"To se očekuje i od entitetskih vlada, kako ne bi bila ugrožena stabilnost fiskalnog sistema zemlje", kazao je ministar Vrankić.

Osim pregleda portfolija stand by aranžmana razgovaralo se i o makroekonomskom stanju u BiH te potrebi jačanja Fiskalnog vijeća.

Misija u Bosni i Hercegovini ostaje do 17. ovog mjeseca, a pregled nastavlja kako na tehničkom nivou, tako i razgovorima s državnim i entitetskim dužnosnicima.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc te pomoćnik ministra finansija i trezora za budžet Vlatko Dugandžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: