BiH
0

Četvrta godišnjca smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Sarajevo-x.com
Danas se navršavaju četiri godine otkako je u 78. godini života preminuo prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović. Prije četiri godine, 22. oktobra, na dan dženaze, Aliju Izetbegovića ispratilo je više od 100.000 poštovalaca, prijatelja i simpatizera.

U povodu obilježavanja četvrte godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, danas će u sklopu Memorijala "Kovači“ u Sarajevu, na prostoru kapi-kula biti otvorena Muzejska postava "Predsjednik Alija Izetbegović“.

Postavku posvećenu životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH otvorit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i predsjednik Savjeta Muzejske postavke dr. Denis Zvizdić.

Istim povodom u večernjim satima bit će upriličena akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo kojoj će, među ostalim, prisustvovati član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Kapi-kule Ploča i Širokac povezane bedemom u kojima je smještena spomenuta muzejska postavka simboliziraju odbranu grada, a time i Izetbegovićev život i djelo posvećene odbrani neovisne, demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine.

U kuli Ploča nalazi se postavka posvećena političkom i privatnom životu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, a postavka u kuli Širokac govori o nastanku i stasanju Armije RBiH i njenom vrhovnom komandantu.

Među vrijednim eksponatima koji svjedoče o vremenu odbrane Bosne i Hercegovine i najviših civilizacijskih vrijednosti su i brojna priznanja dodijeljena prvom predsjedniku neovisne BiH te biblioteka svih djela čiji je autor Alija Izetbegović, koja su prevedena na devet svjetskih jezika i koja govore o odnosu Istoka i Zapada te pitanjima vezanim za poimanje savremenog svijeta s aspekta islamske tradicije i duhovnosti.

Ovogodišnje manifestacije posvećene obilježavanju godišnjice Izetbegovićeve smrti organizirane su pod sloganom "Pišimo historiju istinom".

"Ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu onda ne smijemo previše podcrtavati nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini. Trebamo pokušati da budemo ako je moguće Bosanci ubuduće što više, ne zaboravljajući naravno nikada ono šta smo, ne zaboravljajući svoje tradicije. Niko ne treba da zaboravlja svoje tradicije i nigdje nije uvjet da budete dobar Bosanac, da zaboravite svoje tradicije. Upravo obrnuto stoji stvar. Svako treba da njeguje svoje tradicije, ali i da njeguje jedan ideal bosanske države", kazao je Izetbegović 1996. godine.