Ekonomski fakultet
0

Četvrta generacija studenata na DL studiju

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dan otvorenih vrata Distance Learning studija (DL) ili Učenje na daljinu održan je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Rukovodilac DL studija Kemal Kačapor prezentirao je detalje vezane za tu vrstu studija i naglasio da se u DL studiranju koristi kombinirani model klasične edukacije u učionici i distance learning edukacije putem Interneta.

Studij mogu upisati osobe koje su završile srednju školu, a obrazovanje žele nastaviti na fleksibilan način uz zalaganje i trud.

Nastavni plan i program DL studija zasnovan je na odredbama Bolonjske deklaracije. Među prednostima takve vrste studija su učenje s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme (pristup nastavi s posla, od kuće ili iz hotela na službenom putu, u skladu s potrebama polaznika i stilom života), privatnost studenta (student vidi samo svoje ocjene i komentare upućene od nastavnika), te korištenje i praktična upotreba suvremenih informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Svaki semestar DL studija traje 15 sedmica. Klasična nastava za DL studente odvija se u učionicama, a trećinu nastavnog programa polaznik prati putem interneta. Student ima obavezu da aktivno sudjeluje u nastavi tokom DL studija u vidu izrade domaćih zadataka, kvizova i drugih obaveza ovisno od programa.

Ekonomski fakultet u Sarajevu od 2006. godine pruža mogućnost upisa na I ciklus studija u skladu s Bolonjskim principima prema savremenom modelu učenja - učenje na daljinu. Dosad je na DL studij upisano oko 650 studenata, a Ekonomski fakultet u Sarajevu ove godine upisuje četvrtu generaciju studenata na DL studiju.