Stvaranje nove većine
5

Četvorka neće insistirati na smjeni Mirze Čelika, za obaranje vlade nije potreban SBB

I. Č.
Zvonko Marić (SBB), Aljoša Čampara i Mirza Čelik (SDA) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zvonko Marić (SBB), Aljoša Čampara i Mirza Čelik (SDA) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Četiri stranke koje su zajedno s dojučerašnjim zastupnikom iz Stranke demokratske akcije Aljošom Čamparom predale zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo neće insistirati na smjeni predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Mirze Čelika.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, izjavio je da će budući rasplet političke situacije u Kantonu Sarajevo zavisiti od pozicije SBB-a, odnosno od toga hoće li opstruirati ili će legalistički pustiti da procesi idu u skladu s demokratskim standardima.

Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Nezavisna bh. lista imaju zajedno s Aljošom Čamparom tačno 18 ruku u Skupštini KS, što je dovoljno za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade KS, ali ne i za stabilno funkcionisanje skupštinske većine.

Samouvjerenost članova SBB-a da će od njih zavisiti budući rasplet političke situacije u Kantonu Sarajevo obrnuto je proporcionalna samouvjerenosti pojedinih pripadnika tabora koji podržavaju rad Četvorke, poput zastupnika Damira Nikšića, da SBB novoj većini neće biti potreban.

Unutar Četvorke najavljuju da će smjena aktuelnog saziva Vlade KS ići po redovnoj proceduri, zbog čega neće insistirati na smjeni predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika i samim tim neće ovisiti o većini u Klubu Bošnjaka Skupštine KS, odnosno neće ovisiti o SBB-u.

Pragmatičniji pripadnici kantonalne Četvorke ne isključuju mogućnost pregovora s predstavnicima SBB-a, ali napominju da je o tome još uvijek rano govoriti...