Pregovori iza kulisa
94

Četvorka i SDA u utrci za većine u vijećima u Sarajevu, SBB jezičak na vagi

S. H.
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila rezultate Lokalnih izbora u BiH i zvanično dodijelila mandate izabranim načelnicima i gradonačelnicima te vijećnicima i odbornicima u većini lokalnih zajednica u toku su pregovori o formiranju lokalnih koalicija.

Iako je Četvorka (Koalicija NS, NiP, SDP i samostalni zastupnici) u Sarajevu napravila dobar rezultat tek će kroz pregovore koji predstoje pokušati osigurati većinu u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

U tom procesu u nekoliko slučajeva SBB bi mogao imati ključnu ulogu u tome koji blok će odnijeti prevagu - stranke okupljene oko Četvorke ili pak SDA i stranke okupljene oko nje.

Posebno je zanimljiva situacija u Novom Gradu gdje je načelnički mandat obnovio kandidat SDA Semir Efendić tijesno pobijedivši kandidata Četvorke Adnana Delića. U Novom Gradu NiP, Naša stranka i SDP imaju ukupno 14 vijećnika, dok je za većinu potrebno 16.

SDA u Novom Gradu računa na dva mandata koje je osvojio BOSS, dva mandata USD, kao i na po jedan mandat DF-a, ali im opet nedostaje jedna ruka za većinu. Ključ za osiguranje većine imaju dva vijećnika Platforme za progres te jedan vijećnik SBB-a.

U SDA računaju na podršku SBB-a i u tom smjeru su već obavljeni razgovori s vijećnikom SBB-a, a kontakt je uspostavljen i s vijećnicima Platforme za progres. Stranački vrh Platforme za progres već je upozorio vijećnike da se protivi koaliranju sa SDA, dok se stranački vrh SBB-a nije oglašavao.

Ukoliko vijećnici Platforme za progres ispoštuju stav rukovodstva stranke, većinu će moći formirati Četvorka, ali je očigledno da bi u igri mogli biti i "preletači".

Na Ilidži, u Novom Sarajevu i Centru, kao i u Starom Gradu Četvorka ima mogućnost formiranja većine, dok je SDA u Hadžićima i Vogošći mnogo bliža formiranju većine, a podršku u ovim lokalnim zajednicama SDA prvenstveno očekuju od DF-a, ali su otvoreni i za razgovore sa SBB-om. To se posebno odnosi na Ilijaš gdje SDA većinu može osigurati isključivo uz podršku SBB-a.

Izbor gradonačelnika

Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira se posredno nakon formiranja općinskih vijeća u četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Iako Četvorka ima više vijećnika u ove četiri općine, sam izbor gradskih vijećnika je kompleksan jer zahtijeva da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno bude garantirano minimum 20% mjesta u Gradskom vijeću, a grupi Ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate. Tako da oba bloka prave vlastite modele kako osigurati izbor 15 vijećnika u Gradsko vijeće Sarajeva i time osigurati većinu.

S obzirom na tijesnu većinu, izgledno je da bi veliku ulogu mogli odigrati upravo vijećnici stranaka koje su u općinskim vijećima osvojile po jedan ili dva mandata, posebno SBB-a i Platforme za progres.

Gradsko vijeće Sarajeva bira gradonačelnika, a Četvorka je već potvrdila da će njihov kandidat biti Bogić Bogičević. Iz SDA se još uvijek nisu oglašavali o mogućem kandidatu za gradonačelnika, ali je izvijesno da bi to ponovo mogao biti aktuelni gradonačenik Abdulah Skaka.