{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četvorici pripadnika Armije RBiH 29 godina zatvora za zločin u Rogatici

F
17.10.2018. u 11:15
8
40
Četvorici pripadnika Armije RBiH 29 godina zatvora za zločin u Rogatici
8
Četvorici pripadnika Armije RBiH 29 godina zatvora za zločin u Rogatici
Foto: H. M./Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je četvoricu bivših pripadnika Armije RBiH na ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin počinjen u selu Kukavice (općina Rogatica).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Muhamed Šišić osuđen je na osam godina zatvora, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po pet godina, a Emir Drakovac na 11 godina zatvora.

Budući da je Drakovac u provostepenom postupku osuđen na 14 godina zatvora za ubistvo i skrnavljenje tijela civila Miloša Kovačevića, te mučenje pripadnika Vojske Republike Srpske u decembru 1992. godine, Apelaciono vijeće mu je izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Vijeće je utvrdilo da su optuženi izvršili napad na civilnu kolonu 27. augusta 1992. godine u selu Kukavice (općina Rogatica) prilikom čega je ubijeno 21, a ranjeno 39 civila srpske nacionalnosti, javio je BIRN BiH.

Prvostepenom presudom iz marta 2017. godine Muhamed i Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša su oslobođeni optužbe da su u augustu 1992. učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, kojom prilikom je ubijen i ranjen veći broj civila, a neki su preminuli od zadobijenih povreda, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i odredilo novo suđenje.

S druge strane, potvrđen je dio prvostepene presude kojom je Drakovac osuđen na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima (Rogatica) te mučenju zarobljenog pripadnika VRS-a u Zebinoj šumi (općina Foča).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: