Tužilaštvo BiH
0

Četvorica optuženih za organizovani kriminal priznali krivicu i dobili od 1 do 7 godina zatvora

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Optuženi za organizovani kriminal u predmetu kodnog naziva "Povratnik" priznali su krivicu i sa njima su potpisani sporazumi kojima su dobili ukupno 10 godina zatvora i oduzeta im je opojna droga i nezakonito stečena imovinska korist.

Sporazumnim priznanjima, predmet za organizirani kriminal i neovlašten promet opojnim drogama se u potpunosti završava, a svim optuženima predviđene su osuđujuće kazne, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon što su u prisustvu advokata bili suočeni sa optužnicom i dokazima, svi optuženi u predmetu Aleksa Krndija i dr. sporazumno su u cijelosti priznali krivicu za kaznena djela za koja se terete.

Optuženi se terete se da su tokom 2016. i 2017. godine, kao organizovana kriminalna grupa kojom je rukovodio prvooptuženi Aleksa Krndija, činjenjem kaznenih djela nabavljali, rasparčavali, krijumčarili i prodavali na ilegalnom narkotržištu opojne droge marihuana, heroin i kokain, te zajedno sa drugim osobama vršili krijumčarenje opojnih droga sa područje Republike Srbije u BiH i obratno.

U skladu sa sporazumom o priznanju za prvooptuženog Aleksu Krndiju (1962.), predložena je kazna zatvora u trajanju od sedam godina, oduzimanje opojnih droga u količini od oko 1,2 kilograma opojne droge herion, što je jedna od najvećih zapljena opojne droge heroin u proteklom periodu, novac u iznosu od oko 6.700 KM, dobijen prodajom opojne droge, iznos od 1.700 eura, pronađen prilikom pretresa, kao i automobil Mercedes, mobilni telefoni i druga sredstva korištena za izvršenje kaznenog djela.

Za optuženog Vojislava Žugića (1981.), predložena je kazna zatvora u trajanju od godine, oduzimanje količine od oko 100 grama opojne droge marihuana, kao i iznos u od 2.500 KM, koji je pribavljen prodajom opojnih droga.

Za optuženog Srđana Krndiju (1990.) kaznu zatvora iznosi 15 mjeseci, a za Petra Krndiju (1994.) u trajanju od jedne godine.

Također, u okviru povedenih pretresa i lišenja slobode pronađeno je i oduzeto oko dva kilograma smjese koja se na ilegalnom narkotržištu koristi za povećanje mase opojnih droga.

Sporazumnim priznanjima optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.