{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četvorica optuženih pušteni iz pritvora

F
19.3.2009. u 12:50
0
3
Četvorica optuženih pušteni iz pritvora
0
Četvorica optuženih pušteni iz pritvora
Suđenje Gašiju i ostalima (Foto:San)
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo prihvatilo je prijedlog odbrane u vezi s ukidanjem pritvora Muharemu Čauševiću i Enginu Prohi, saoptuženicima u predmetu "Muhamed Ali Gaši i drugi", koji su u skladu s Odlukom Suda pušteni iz pritvora.
Tako će se Čaušević i Proho, čije je zdravstveno stanje u međuvremenu pogoršano, braniti sa slobode i saoptuženici Amir Kasumić i Sinan Ljuca.

Kako je danas saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić, Sud je, istovremeno, donio rješenje kojim se odbija prijedlog odbrane za ukidanje pritvora Mirsi Krasniću i Edinu Hoti.

Današnje ročište, na kojem je saopćena odluka Suda u vezi s pritvorom, ujedno je imalo i karakter statusne konferencije na kojoj je dogovorena daljnja dinamika suđenja u ovom predmetu.

U vezi s tim, advokat Zdravko Rajić je uime advokatskog tima, angažiranog na odbrani optuženih, zatražio određeno vrijeme (10 do 15 dana) da bi se odbrana konačno opredijelila u pogledu eventualnih dodatnih dokaznih prijedloga.

Ustvrdio je da dosadašnji tok dokaznog postupka svjedoči o svojevrsnom pritisku i zastrašivanju svjedoka odbrane, na što je reagirao zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Oleg Čavka, navodeći da je riječ o insinuacijama, bez konkretnih argumenata.

Advokat Rajić je zatražio i da Sudsko vijeće urgira u pribavljanju nalaza i mišljenja u sklopu dopunskog vještačenja zdravstvenog stanja optuženika Aziza Gašija da bi odbrana bila u prilici zatražiti i njegovo puštanje iz pritvora.

U odgovoru na ovaj Rajićev prijedlog, sutkinja Burzić kazala je da je Sud već donio Naredbu o dopunskom vještačenju zdravstvenog stanja Aziza Gašija koja je proslijeđena braniteljima i Kantonalnom tužiteljstvu.

Optuženi Mirso Krasnić najavio je, također, da će insistirati na vještačenju u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem.

Nastavak suđenja Muhamedu Aliju Gašiju i njegovom bratu Azizu te Mirsi Krasniću, Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci, optuženim za pripadništvo zločinačkoj organizaciji, zakazan je za 6. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: