{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četvorica optuženih pušteni iz pritvora

F
19.3.2009. u 12:50
0
3
Četvorica optuženih pušteni iz pritvora
0
Četvorica optuženih pušteni iz pritvora
Suđenje Gašiju i ostalima (Foto:San)
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo prihvatilo je prijedlog odbrane u vezi s ukidanjem pritvora Muharemu Čauševiću i Enginu Prohi, saoptuženicima u predmetu "Muhamed Ali Gaši i drugi", koji su u skladu s Odlukom Suda pušteni iz pritvora.
Tako će se Čaušević i Proho, čije je zdravstveno stanje u međuvremenu pogoršano, braniti sa slobode i saoptuženici Amir Kasumić i Sinan Ljuca.

Kako je danas saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić, Sud je, istovremeno, donio rješenje kojim se odbija prijedlog odbrane za ukidanje pritvora Mirsi Krasniću i Edinu Hoti.

Današnje ročište, na kojem je saopćena odluka Suda u vezi s pritvorom, ujedno je imalo i karakter statusne konferencije na kojoj je dogovorena daljnja dinamika suđenja u ovom predmetu.

U vezi s tim, advokat Zdravko Rajić je uime advokatskog tima, angažiranog na odbrani optuženih, zatražio određeno vrijeme (10 do 15 dana) da bi se odbrana konačno opredijelila u pogledu eventualnih dodatnih dokaznih prijedloga.

Ustvrdio je da dosadašnji tok dokaznog postupka svjedoči o svojevrsnom pritisku i zastrašivanju svjedoka odbrane, na što je reagirao zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Oleg Čavka, navodeći da je riječ o insinuacijama, bez konkretnih argumenata.

Advokat Rajić je zatražio i da Sudsko vijeće urgira u pribavljanju nalaza i mišljenja u sklopu dopunskog vještačenja zdravstvenog stanja optuženika Aziza Gašija da bi odbrana bila u prilici zatražiti i njegovo puštanje iz pritvora.

U odgovoru na ovaj Rajićev prijedlog, sutkinja Burzić kazala je da je Sud već donio Naredbu o dopunskom vještačenju zdravstvenog stanja Aziza Gašija koja je proslijeđena braniteljima i Kantonalnom tužiteljstvu.

Optuženi Mirso Krasnić najavio je, također, da će insistirati na vještačenju u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem.

Nastavak suđenja Muhamedu Aliju Gašiju i njegovom bratu Azizu te Mirsi Krasniću, Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci, optuženim za pripadništvo zločinačkoj organizaciji, zakazan je za 6. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: