Republika Srpska
0

Četvero djece oboljelo od meningokokne sepse

SRNA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Troje djece oboljele od meningokokne sepse i epidemijskog meningitisa liječi se trenutno na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, izjavila je Srni portparol ove zdravstvene ustanove Nada Jokanović.

"Broj oboljelih i hospitaliziranih sa infekcijama centralnog nervnog sistema uobičajen je za ovaj period godine", kaže načelnik Klinike Zdravka Kezić.

Od početka godine na Klinici za infektivne bolesti hospitalizovano je 12 pacijenata sa neuroinfekcijama, među njima petoro djece sa meningokoknom sepsom i jedan pacijent sa seroznim meningitisom. U 2009.godini hospitalizovano je 49 pacijenta sa neuroinfekcijama.

U Livnu je danas registrovan novi slučaj bakterijskog meningitisa kod troipogodišnjeg djeteta, drugi u posljednjih sedam dana na području ovog kantona, izjavila je Srni direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Dijana Mamić.

Juče je u Brčkom preminuo šestogodišnjak obolio od meningokokne sepse.

Akutni meningitis se klinički manifestuje naglim početkom, povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem, opštom slabošću, pospanošću djeteta, odbijanjem hrane i konvulzijama.

Roditeljima se savjetuje da djecu sa ovim simptomima odmah odvedu doktoru porodične medicine, a djetetu mogu dati samo sredstvo za snižavanje temperature i pojiti ga čajem, često i u manjim količinama.