Nema više većine
120

Četiri zastupnika SDA uskoro predaju zahtjev za osnivanje novog kluba u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović trebali bi naredne sedmice predati zahtjev za osnivanje novog parlamentarnog kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović saopćio da je Šepić isključen iz stranke, a da su Sokolović, Mehmedović i Ahmetović dobili "žuti karton" zbog načina glasanja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate u BiH.

Ova grupa zastupnika ni ranije se nije pridržavala stranačkih instrukcija, već je o tačkama dnevnog reda glasala samoinicijativno. Šepić, Sokolović, Mehmedović i Ahmetović često su u svojim istupima govorili kako su njima legitimitet dali građani BiH i da oni odgovaraju narodu, a ne Izetbegoviću.

Šepić je nakon isključenja iz stranke kazao da je on davno "odbacio Bakirovu politiku" zbog "nenarodnog djelovanja", a koja trenutno malo šta ima s idejom koju su vodili predsjednici SDA Alija Izetbegović i Sulejman Tihić.

Ahmetović je brzo nakon "žutog kartona" podnio neopozivu ostavku na mjesto člana Kadrovske komisije SDA. On je također poručio da aktuelna politika SDA nema nikakve veze s politikom Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, već da je politika Bakira Izetbegovića "njegova i politika njegovih nekoliko prijatelja".

Sokolović je izjavio da mu je nelagodno zbog toga što je optužen za rušenje ugleda stranke jer je prema njegovim riječima ugled SDA najviše srušio Izetbegović zajedno s užim stranačkim rukovodstvom.

Oglasio se i Šemsudin Mehmedović koji je rekao da ga je stid što mu žuti karton daje Bakir Izetbegović za kojeg sve veći broj ljudi uviđa da vodi politiku prošlosti, afera, neuspjeha, svađa sa svima i nedostatka vizije.

Nakon ovakvog poteza državnih parlamentaraca u Parlamentarnoj skupštini BiH definitivno više neće biti parlamentarne većine. Izvršnu vlast na državnom nivou čine SDA, HDZ, SBB i stranke okupljene oko Saveza za promjene. Ovaj blok stranaka bez SDA-ovih zastupnika Senada Šepića, Salke Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića ima 21 zastupnika.

Od toga je SDA sa deset zastupnika spala na šest, dok SBB ima četiri zastupnika, isto kao i HDZ, a SDS ima sedam zastupnika.

Opoziciju čine SDP, DF, HDZ 1990, SNSD, BPS i A-SDA koji također imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. DF ima pet zastupnika, SDP tri zastupnika, SNSD šest zastupnika, a BPS, HDZ 1990 i A-SDA po jednog zastupnika, što sa četiri bivša zastupnika SDA iznosi 21.