Četiri radionice o ljudskim pravima

F
FENA
9.12.2009. u 18:29
0
0
Četiri radionice o ljudskim pravima
0
Četiri radionice o ljudskim pravima
Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Udruženjem novinara BiH, organizirat će u četvrtak, 10. decembra četiri radionice za novinare širom BiH, s ciljem promocije i razgovora o različitim aspektima ljudskih prava.
Radionice će se odnositi na pitanje pristupa pravdi (Mostar), maloljetnike u dodiru sa zakonom (Travnik i Banja Luka) te trgovinu ljudima (Tuzla), u kojima diskriminatorsko postupanje predstavljaju stalni povod za zabrinutost, saopćeno je iz OSCE-a.

Ovogodišnji fokus na medije je namjeran, jer je direktna posljedica povećane regularnosti s kojima se sloboda medija napada i ograničava, sprečavajući mogućnost novinara da obavljaju svoje dužnosti u interesu javnosti.

Ta se dužnost ocjenjuje da je od središnjeg značaja za zdravu i stabilnu demokratiju.

"Ne postoji izgovor, niti jedan, za zastrašivanje, prijetnje ili nasilje protiv novinara. Novinari moraju imati slobodan pristup informacijama kako bi osigurali da su one dostupne na uvid građanima", kazao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary Robbins.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima zasnovana je na premisi da su svi ljudi rođeni slobodni i da im se mora dozvoliti da žive uživajući jednaka dostojanstva i prava. Ti principi čine osnovu obaveza vlasti da zaštite i promoviraju ljudska prava.

Svijet obilježava 10. decembar kao Međunarodni dan ljudskih prava i razmatra položaj onih čija prava nisu ispunjena ili su povrijeđena.

Iskustvo nejednakosti i diskriminacije ostaje, na žalost, postojana stvarnost za mnoge pojedince i grupe u BiH, navodi se u saopćenju.

"Zaštita od diskriminacije, kao i prevencija diskriminacije, predstavljaju jedan od suštinskih prioriteta Misije OSCE-a u BiH, jer ona sprječava realizaciju onih neotuđivih ljudskih prava na koja svako od nas ima pravo", istaknuo je Robbins.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: