{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri porodice iz Bijeljine nakon poplava u novim kućama

S
24.6.2015. u 12:49
35
9
Četiri porodice iz Bijeljine nakon poplava u novim kućama
35
Četiri porodice iz Bijeljine nakon poplava u novim kućama
Četiri porodice iz Bijeljine, čiji su domovi uništeni u prošlogodišnjoj poplavi, uselile su se danas u nove kuće koje su izgrađene zajedničkim ulaganjem USAID-a, Fonda solidarnosti Federacije BiH i lokalne zajednice.
Ključeve novoizgrađenih montažnih kuća svečano je uručila ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, koje je pohvalila solidarnost koju je vidjela nakon poplava u BiH.

"Ljudi su, bez obzira na političke i etničke barijere, dolazili i pomagali jedni drugima i nadam se da će taj duh solidarnosti, pomoći i zajedništva pomoći BiH na putu ka boljoj budućnosti", rekla je Cormack.

Ona je istakla da je za Ambasadu SAD uvijek važno da u svakom projektu pomoći imaju jednako posvećene lokalne partnere.

Prema riječima Cormack, USAID je nakon poplava pomogla da se u BiH sačuva 9.000 radnih mjesta, da se obnovi 3.000 poljoprivrednih gazdinstava, ponovo je pokrenut posao u 134 male kompanije, a finansirano je 5.000 mikropreduzetnika.

"Sa investicijom od dva miliona dolara za zajednički projekat izgradnje kuća, USAID je već investirao 15 miliona dolara u obnovu nakon poplava u BiH", navela je Cormack.

Ona je naglasila da se taj uspjeh ne može mjeriti samo novcem i ponovila novinarima riječi koje je njoj uputila stanarka novoizgrađene kuće u Bijeljini, da je za ponovne početke u životu neophodno sačuvati optimizam i nadu.

"Ispružena ruka prijateljstva od SAD donijela je određeni uspjeh i nadam se da će i građani među sobom pružiti jedni drugima ruke i pomoći", poručila je Cormack.

Nove montažne kuće u Bijeljini izgrađene su u naselju Balatun, gdje će u nastavku zajedničkog projekta biti sagrađeno još 16 kuća.

Simbolično, u temelje naredne kuće prve lopate betona ugradili su Kormakova, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i direktor federalnog Fonda solidarnosti Jasmin Jaganjac.

Porodice u Balatunu porijeklom su iz Donjeg Vakufa, a nakon napuštanja rodnih ognjišta u ratu pet puta su selili preko Banje Luke, do Srebrenice, Potočara i Bijeljine, noseći sa sobom i montažne kuće koje je potpuno uništio plavni talas rijeke Save u maju prošle godine.

Jaganjac je rekao novinarima da su se u projekat izgradnje 16 kuća u Bijeljini uključili na inicijativu nevladine organizacije "Otvorena mreža" sa jednom trećinom ulaganja.

Mićić je najavio nastavak obnove nakon poplava u Bijeljini, gdje je uz pomoć vaučera Fonda solidarnosti Republike Srpske obnovljeno više od 6.000 kuća, oko 200 kuća sa većom štetom ovnovljene su uz pomoć evropskih partnera, dok se uz pomoć donatora nastavlja izgradnja 62 kuće na području grada, koje su potpuno uništene u poplavi.

On je rekao da će sve kuće biti završene do kraja ove građevinske sezone, a obaveza lokalne zajednice je obezbjeđivanje temelja, infrastrukture i dokumentacije za postavljanje montažnih kuća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: