BiH
198

Četiri osobe se otrovale biljkom mrazovac, jedna preminula

Piše: M. N.
Četiri osobe primljene su u proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo sa kliničkim znacima teškog trovanja hranom.
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali biljku srijemoš.

"Od navedenih četiri pacijenata jedan je završio smrtnim ishodom. S obzirom da se na našoj Klinici ne radi toksikološka analiza te da porodica nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je smrtnom ishodu doprinijelo trovanje", kazala je za Klix.ba Muamera Šehić, portparolka UKCS-a.

Biljka srijemoš se lako može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, zbog čega biti izuzetno oprezan.

Biljka srijemoš poznata kao medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, srijemoš, divlji luk ili šumski luk i lako se može zamijeniti sa biljkom mrazovac koja je izuzetno otrovna.

Ovo nije prvi slučaj trovanja ovom biljkom. U maju 2012. godine Janja Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja preminula je od trovanja ovom biljkom, a njen muž je bio u životnoj opasnosti. U Hrvatskoj su u tom periodu preminule dvije osobe, a više ih je bilo otrovano.

Mrazovac je vrlo sličan medvjeđem luku, no vrlo je otrovan. Već pet grama te biljke opasno je za život. Radi se o vrlo otpornoj lukovičastoj trajnici, porijeklom iz Velike Britanije i vrlo je sličan i šafranu. Cvate na jesen, najčešće u rujnu, i u vrijeme cvatnje iz lukovice izraste samo cvijet - bez lišća. Cvjetne stapke su blijedo rozo-ljubičaste, a cvjetovi nježno rozo-ljubičaste boje. Razlika između mrazovca i medvjeđeg luka može se i osjetiti, naime, luk miriši po češnjaku, a mrazovac ne.