Novi bilans
161

Četiri nova slučaja koronavirusa u BiH

I. P.
Alen Šeranić (Foto: Screenshot)
Alen Šeranić (Foto: Screenshot)
Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da su u RS-u potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

"Riječ je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu s osobom iz Hrvatske koje je zaraženo koronavirusom. Pored njih, zaraženi su također muškarac i žena koji su bili u Sloveniji i u kontaktu sa zaraženom osobom", rekao je Šeranić.

Sve četiri osobe su na području Banje Luke. Radi se pregled osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i bit će stavljene pod nadzor. Zaraženi trenutno nisu u bolnici nego u kućnoj izolaciji.

Kako je objašnjeno, osobe su se same prijavile nadležnim medicinskim službama s obzirom na to da su u BiH došle iz područja gdje je intenzivna pojava slučajeva zaraze koronavirusom.

S obzirom na to da je u našoj zemlji do srijede bilo registrovano sedam zaraženih, novim podacima broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini sada je 11.

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj nalazi se 376 osoba, a za tri osobe se čekaju rezultati nalaza. U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru pet osoba. U Federaciji BiH pod nadzorom se nalazi 384 osobe.

Šeranić zahtijeva od građana da laboratotijske nalaze na rade u privatnim laboratorijama, jer one nisu ovlaštene za to i ne mogu garantovati validnost testiranja na koronavirus. Testiranje uzoraka na virus vrši Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.