BiH
0

Četiri mlada bh. umjetnika izlažu u Zagrebu

FENA
U Galeriji Studentskog centra u Zagrebu od 10. do 21. novembra, četiri mlada bh. umjetnika Mladen Miljanović (Banja Luka), Dalibor Nikolić (Mostar), Damir Nikšić (Sarajevo) i Iva Simčić (Sarajevo), predstavit će svoje radove hrvatskoj publici u okviru izložbe "(O)graničenja".

Organizator izložbe je Galerija SC, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture R Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba. Autor koncepta postavke i selektor je Asja Mandić.

Izložba mladih bh. umjetnika "(O)graničenja" predstavlja pogled na bh. likovnu scenu danas. U razmišljanju kako definirati Bosnu i Hercegovinu i likovno stvaralaštvo koje izvire iz njenog društveno-političkog i kulturnog konteksta, ali i činjenicu da se četiri autora predstavljaju u graničnoj državi Hrvatskoj, naziv izložbe "(O)graničenja" svojom značenjskom slojevitošću pokazao se odgovarajućim.

Raznolikošću konceptualnih rješenja i medija – video, performans, instalacije – predstavljeni autori direktno ili indirektno problematiziraju temu izložbe.

Instalacijom "Fotografija iz Bosne" Mladen Miljanović predstavlja sliku Bosne koja emanira atmosferu otuđenosti, melankolije i depresije. BiH je predstavljena kao omča koja je kao prazni okvir okačena o zid, a umjetnik pozivajući posmatrača da uđe u njen okvir i fotografira se unutar zadanih granica, kreira novi mentalni i geografski prostor.

Videoinstalacija "Sistem" Dalibora Nikolića zasnovana je na sučeljavanju konkretnih prostornih odnosa – predmetnoga tijela i prostorno-vremenskih odnosa videosistema (kamera, monitor). Umjetnik se igra percepcijom promatrača i ispituje mogućnosti i ograničenja perceptivnih struktura.

Damir Nikšić kroz "Mapping the Boogeyland" prezentira svoj novi društveni, kulturni i politički model – "alternativni entitet i identitet". Igrajući se sa simbolima političkog, etničkog i religijskoga stereotipa, Nikšićev alter ego - Boogeyman i prostorno i konceptualno osvaja galerijski prostor.

Iva Simčić u videoradu "DiviNacija" problematizira pitanje političkih sloboda i aspekte društvenog, kulturnog i osobnog identiteta. Njen narativni video prikazuje divinaciju ili proricanje budućnosti ritualno-meditativnim bacanjem graha koje je isprekidano isječcima dijaloga s dva muškarca.

U radovima Mladena Miljanovića, Dalibora Nikolića, Damira Nikšića i Ive Simčić osjeća se problematizacija uloge, statusa i stava umjetnosti u odnosu na opće stanje periferijalizacije, zamrznutosti, izoliranosti, pasivnosti te obamrlosti ekonomskog, političkog i kulturnoga života bh. društva, navodi se u saopćenju koji potpisuje autorica postavke Asja Mandić.

Galerija SC (Studentskog centra), programski orijentirana izlagačima mlade i srednje generacije, odigrala je značajnu ulogu za prezentaciju i promociju savremene umjetnosti od osnivanja 1962. godine do danas. Od promoviranja hrvatske konceptualne umjetnosti i umjetnika, kao što su Braco Dimitrijević, Goran Trbuljak ili Boris Bučan, do predstavljanja internacionalnih umjetnika i dizajnera, ova je galerija ostala zabilježena kao prostor koji najavljuje nove tendencije u umjetnosti.