Odluka vijeća
30

Četiri grupe Tuzlaka dobijaju po 100 KM za javni prijevoz koji je najskuplji u BiH

A. K.
Jedan od autobusa koji saobraća ulicama Tuzle (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedan od autobusa koji saobraća ulicama Tuzle (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građani Tuzle trenutno plaćaju najskuplji gradski prijevoz u Bosni i Hercegovini, a kako bi u tom kontekstu pomogli određenim kategorijama, vijećnici Gradskog vijeća usvojili su izmjenu pravilnika po kojoj će se sufinansirati dio troškova školarcima, studentima i penzionerima.

Tuzla je specifična po činjenici da se gradski prijevoz kojim raspolaže nalazi u privatnom vlasništvu te je nemoguće utjecati na cijenu karata. Nakon ljetnog povećanja one su postale najskuplje u Bosni i Hercegivini.

Prvo poskupljenje ove godine je bilo za 0,50 KM, a ubrzo nakon toga uslijedilo je i dodatno te gradska karta u Tuzli košta 2,50 KM. Uporedimo li to s drugim gradovima Bosne i Hercegovine, jasno je da Tuzlaci plaćaju najskuplji javni prijevoz u državi.

Međutim, kako bi se pomoglo socijalnim kategorijama, vijećnici Gradskog vijeća Tuzle jučer su usvojili izmijenjeni pravilnik o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz budžeta, koji će se primjenjivati od 31. januara iduće godine.

Ovim pravilnikom utvrđen je novi oblik proširene socijalne pomoći u vidu jednokratne novčane naknade u iznosu od 100 KM za plaćanje dijela troškova gradskog i prigradskog prijevoza na području grada za redovne učenike osnovnih i srednjih škola, redovne studente, penzionere i korisnike stalne novčane pomoći starije od 65 godina.

Te kategorije moraju da imaju stalno prebivalište na području grada, a čiji prihod po članu porodičnog domaćinstva mjesečno ne prelazi 30 posto prosječne neto plate ostvarene u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu, prema zvanično objavljenom podatku, a koji ovo pravo ne ostvaruju putem nadležnog kantonalnog ministarstva.

"Grad Tuzla, iako izvorno nije nadležan, napravio je posebni iskorak, a koji je proizašao iz javne rasprave i generalno teške situacije većeg broja stanovnika koji su u stanju socijalne potrebe. Shodno tome, u budžet smo ugradili novinu, odnosno to da ćemo kroz socijalna davanja pomoći naše sugrađane koji su u stanju socijalne potrebe za plaćanje karte za prijevoz", kazao je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić.

Prema preliminarnoj procjeni nadležne službe, urađenoj po osnovu zahtjeva zaprimljenih u toku 2022. godine od prethodno navedenih kategorija korisnika i trenutnog broja korisnike stalne novčane pomoći starijih od 65 godina iz evidencije Centra za socijalni rad Tuzla, očekivani broj korisnika jednokratne novčane naknade za refundiranje troškova prijevoza je okvirno 750, za što se osiguravaju novčana sredstva u iznosu od okvirno 75.000 KM.

Prema najavama vijećnika, za iduću godinu planirao je iznalaženje rješenja koji se odnosi na gradski prijevoz, a koji je u privatnom vlasništvu.

Inače, vijećnici Gradskog vijeća Tuzle jučer su usvojili budžet za iduću godinu. Ukupno planirana sredstva iznose 71.344.726,12 KM, što je u odnosu na usvojeni nacrt budžeta više za 14.267.337,44 KM ili 25,00 posto.

Najviše dodatnih sredstava u prijedlogu budžeta za narednu godinu raspoređeno je Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica u iznosu od 9.415.011,78 KM ili 65,99 posto od ukupnog iznosa i ista su raspoređena za finansiranje novih ili već odobrenih i započetih projekata za koje su izvršene rezervacije sredstava u 2022. godini.