{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Četiri godine od tragedije u Dječijem domu "Bjelave"

S
22.4.2011. u 12:34
0
0
Četiri godine od tragedije u Dječijem domu "Bjelave"
0
Četiri godine od tragedije u Dječijem domu "Bjelave"
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Fikretom Musićem, položila je danas na Gradskom groblju "Vlakovo" cvijeće na spomen-obilježje i malene mezare šest beba - Džemala Šabanovića, Faika Krasnićija, Medine Bostandžije, Al'dine-Dalal Akmadžić, Amine Čustović i Damira Pejanovića, koji su na današnji dan prije četiri godine tragično izgubili svoje tek započete živote.
"U ovom tužnom trenutku kada obilježavamo četvrtu godišnjicu od tragične smrti beba iz Doma 'Bjelave' sve riječi su suvišne. Ova tragedija je opomena i upozorenje svima nama da uvjete boravka u javnim ustanovama ovoga tipa stalno poboljšavamo i unapređujemo. Upravo u ovom pravcu radit će Vlada Kantona Sarajevo kako bi učinili sve da nam se ovakva i slična tragedija nikada više ne desi", kazao je premijer Musić nakon polaganja cvijeća.


Tog kobnog 22. aprila 2007. godine desila se nezapamćena i užasna tragedija, jer je u požaru izazvanom grijalicom u Odjelu za bebe smrtno stradalo šest najmlađih štićenika Dječijeg doma "Bjelave", a 18 ih je povrijeđeno.

"Djeca i uposlenici koji su ovu tragediju preživjeli, a među kojima sam i ja bila, imali su poseban rehabilitacijski tretman, kako bi bar donekle uspjeli potisnuti sav užas koji nas je prije četiri godine zatekao. To je zaista za sve nas bio jako težak i bolan događaj", kroz suze se prisjetila tog kobnog dana Hajrija Kozarić, pedagog u ovoj ustanovi.


Pored delegacije Kantona Sarajevo, na malene mezare i ispred Spomen obilježja djeci Sarajeva na Vlakovu cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva, Općine Centar, kao i rukovodstvo i uposlenici Dječijeg doma "Bjelave", na čelu sa direktorom Amirom Zelićem.

"Ova užasna tragedija je opomena svima nama i, iako još uvijek tri specijalizirane institucije nisu dale pravi odgovor kako je došlo do nje, mi iz Doma 'Bjelave' poručujemo svima, posebno ustanovama čija je djelatnost slična našoj, da učine sve kako bi se sve buduće tragedije izbjegle i preduprijedile. Veliko hvala svima koji su danas zajedno s nama došli da se prisjete naše djece", kazao je direktor Zelić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: