Sjećanje na velikana
0

Četiri godine od odlaska Benjamina Filipovića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je na gradskom groblju "Bare" položila cvijeće i odala počast istaknutom bosanskohercegovačkom reditelju i filmskom radniku Benjaminu Filipoviću, koji nas je napustio prije četiri godine.

Rođen je u Sarajevu 1962. godine, a filmsku režiju je diplomirao na FAMU u Pragu. Film "Plus, minus - jedan" donio mu je Veliku zlatnu medalju Beograda na festivalu kratkometražnog filma i posebnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovim Varima. Nakon toga je snimio dva kratka filma "Čežnja za Buenos Airesom" i "Mirna". Njegov prvi dugometražni film "Praznik u Sarajevu" iz 1991. godine smatra se jednim od posljednjih uspješnih jugoslovenskih filmova za koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inozemstvu. Istovremeno je režirao legendarnu TV seriju "Top lista nadrealista".

Nastavio je režirati i tokom agresije na BiH kada je i nastao "Mizaldo - kraj teatra", koji je premijerno prikazan 1994. godine na Filmskom festivalu u Berlinu, a nakon čega je uslijedila duga lista festivala na kojoj se našao i festival na Paliću. Za TV OBN, čiji je jedan od osnivača, režirao je kratki film "Super dobra ideja", koji mu je 1997. godine donio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barceloni.  Njegov treći i posljednji dugometražni film je bio "Dobro uštimani mrtvaci", snimljen 2005. godine.

Benjamin je bio i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti, stalni član Evropske filmske akademije, te  predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH. Od 2001. do 2005. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Sarajevskog ratnog teatra.  

U jednoj emisiji Radija Slobodna Evropa, Benjamin Filipović svojevremeno je rekao:

"Nema kantonalnog filma, nema ono 'mahalskog' filma, nema entitetskog filma. Postoji naravno bh. film. Kao takav, on postaje brend, skoro, i sjajna je stvar ako će se razvijati produkcija igranih i ostalih formi. Vrlo sam sretan i ponosan na činjenicu da nekako pomažem u pisanju nove stranice u istoriji bh. filma."