Inzko podržao Dodika
0

'Čestitke' Dodiku zbog ekonomskog stanja u RS

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik dosta učinio na ekonomskom planu, te da u RS u odnosu na Federaciju BiH ima više finansijskih zaliha, zbog čega je situacija lakša.

Komentarišući Dodikovu konstataciju da je "Republika Srpska bolji dio BiH", Inzko je odgovorio:

"Ja ću se složiti - ako ima sređen budžet, ako ima suficit i ako nema recesije, za mene nije problem da mu čestitam".

On je istakao da, kada je u pitanju premijer RS, treba razlikovati "šta priča, a šta radi".

"Kada priča o referendumu, to je retorika", rekao je Incko i naveo da će konačnu ocjenu o situaciji u RS dati iduće sedmice kada posjeti Banjaluku.

Govoreći o ustavnim promjenama, on je rekao da se BiH "mora pozdraviti sa logikom da u svakoj utakmici mora postojati pobijeđeni".

"Ako država bude funkcionalnija i jeftinija, tu svi dobijaju. Neka to budu ustavne reforme, koje bi domaći političari sami sproveli. To bi bio najbolji dokaz da je politička situacija stabilna", smatra Inzko.

Komentarišući stav svojih prethodnika da u BiH neće biti ukidanja entiteta, stvaranja novih, ali ni odcjepljenja, austrijski diplomata je rekao da o odcjepljenju niko ne govori i naglasio da Moskva podržava integralnu RS u integralnoj BiH.

Prema njegovim riječima, BiH će kao država dobiti podršku da od 2010. godine bude nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, a kada je u pitanju njena evropska perspektiva on je istakao da postoji umor od proširenja EU, ali to nije raspoloženje kod većine.

On je dodao da će se proširenje EU odvijati lakše nakon što bude usvojen Lisabonski sporazum.

"Kada Češka, Njemačka i Irska prihvate Lisabonski ugovor i kada se uredi način odlučivanja, biće lakše EU proširiti sa 27 na 34 zemlje", objasnio je visoki predstavnik za "Večernje novosti".

O mogućnosti zatvaranja OHR-a Inzko kaže da se takva odluka može donijeti u junu, a OHR bi trebalo da bude zatvoren u sljedećih 12 mjeseci. Visoki predstavnik u BiH najavio je da bi za dvije do tri nedjelje trebalo da posjeti Srbiju.

"Ali, osim zvaničnih susreta, želim da posjetim oca srpskog predsjednika Borisa Tadića. Ljubomir je moj poznanik još iz osamdesetih, dok sam službovao u Beogradu. Posjećivao sam ga dok je bio disident", rekao je Inzko.