Čestitka Glavnog odbora Udruženja ilmijje za novu hidžretsku godinu

F
FENA
16.12.2009. u 14:09
0
0
Čestitka Glavnog odbora Udruženja ilmijje za novu hidžretsku godinu
0
Čestitka Glavnog odbora Udruženja ilmijje za novu hidžretsku godinu
Na svečanoj sjednici Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ-e u BiH kojom je predsjedavao predjednik Udruženja ilmijje Muharem ef. Hasanbegović a kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, predsjednik Sabora IZ-e Edhem Bičakčić i mr. Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, upućena je poruka za Novu 1431. hidžretsku godinu, javila je MINA.
- Islamska zajednica je u proteklih 127 godina svoga postojanja bila glavni i jedini institucionalni okvir očuvanja vjerskog identiteta bosanskih muslimana. U nedostatku drugih institucija, kroz ovaj dugi period, Islamska zajednica je često morala da brine i o nacionalnom identitetu Bošnjaka.

Ovako važna i odgovorna uloga Islamsku zajednicu često je činila metom onih koji su nastojali da asimiliraju bosanske muslimane i ospore njihov vjerski i nacionalni identitet. U tom pogledu ulema, kao okosnica IZ-e, imala je težak i odgovoran zadatak. Od uleme se očekivalo da u najtežim vremenima sačuva vrijednosti naše vjere i tradicije te da istodobno otvara vidike i vraća nadu muslimanima kako bi ostali uspravni na ovoj bosanskoj vjetrometini. Unutarnja i vanjska sloboda, kao preduvjet vjerovanja i svjedočenja vjere bila je neupitni cilj djelovanja uleme.

Ova činjenica bila je često razlog da svi oni koji su željeli kontrolirati procese u bošnjačkom narodu prvo pokušaju staviti pod kontrolu IZ odnosno njenu ulemu. Ističemo s ponosom da se ulema bosanskih muslimana časno borila da sačuva dostojanstvo svoga poziva i vjerodostojnost svoje misije. Brojni su primjeri uleme koji su žrtvovali sve da bi sačuvali svoj islamski i ljudski integritet. Danas su IZ i Udruženje ilmijje, ponovo suočeni s nastojanjima da ih se s pozicija različitih ideologija i ciljeva usmjerava i kontrolira. Riječ je, u prvom redu, o bezobzirnoj medijskoj hajci koju kreiraju određeni centri iz BiH, pomognuti snagama iz našeg okruženja.

Kako bismo sačuvali časnu ulogu Udruženja ilmijje i IZ-e u cjelini i opravdali nepodijeljeno povjerenje i podršku muslimana u BiH, našim članovima posebnu pažnju skrećemo na sljedeće: -Imami, muderrisi, muallimi i drugi članovi Udruženja ilmijje trebaju iskazati visok stepen odgovornosti i opreza prema informacijama i izvještajima koji se plasiraju u javnost o islamu, IZ-i, ulemi i muslimanima. -Naše je trajno opredjeljenje da podržavamo princip prema kojem svako ima pravo da govori i piše prema svom uvjerenju i političkom opredjeljenju.

Ulema i IZ su se za slobodu mišljenja i govora zalagali i onda kada su oni koji nas danas napadaju pjevali hvalospjeve diktatorskim režimima i veličali jednoumlje. Stoga danas ne prihvatamo da se javno, neargumentirano i bezobzirno vrijeđaju i ponižavaju vrijednosti i simboli bilo koje vjerske skupine u BiH; -Ulemi i članovima Udruženja ilmijje poručujemo da uče i neprestano se obrazuju i usavršavaju u svom pozivu, kako bi opravdali predvodničku ulogu u svojim džematima. Poštovani imami, povodom nastupajuće nove 1431. hidžretske godine upućujemo vam čestitke uz dovu Allahu Uzvišenom da vam nova godina donese puno dobra, da ostanete postojani i strpljivo radite i izvršavate svoju odgovornu i zahtjevnu misiju. Islamska zajednica na čelu sa Reisu-l-ulemom i predsjednikom Sabora IZ-e, kao i GO Udruženja ilmijje na čelu sa predsjednikom Udruženja, snažno stoji iza svakog imama, muderrisa i muallima u njegovom časnom i čestitom radu. Svim muslimanima i ljudima dobre volje čestitamo nastupajuću 1431. hidžretsku i 2010. miladsku novu godinu, kaže se u poruci Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH, javila je MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: