Stefan Feller
0

Čestitao policiji na hapšenju Karaya Kamela

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije komesar Stefan Feller pohvalio je danas profesionalno obavljenu zajedničku akciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koja je rezultirala hapšenjem osuđenika Karaya Kamela bin Alija, saopćeno je iz EUPM-a.

”Poslije bjekstva Karaya Kamela bin Alija svjedočili smo dobro planiranoj i koordiniranoj akciji SIPA-e i policije Zeničko-dobojskog kantona. Policijske snage su još jednom potvrdile svoj profesionalizam", izjavio je komesar Feller.

Komesar Feller je podsjetio da je ovaj slučaj otkrio ozbiljne nedostatke u zatvorskom sistemu i izrazio nadu da će rukovodstvo zatvora, agencije za provođenje zakona i Ministarstvo pravosuđa sada prepoznati naučene lekcije.

Policijska misija EU, koja je nadgledala slučaj, svoju procjenu cjelokupne situacije dostavit će relevantnim bh. institucijama.

”Vrijeme je za konstruktivan dijalog o nedostacima u funkcioniranju zatvorskog sistema BiH. Misija će nastaviti pružati pomoć u tom procesu”, zaključio je Feler.