BiH
0

Češki turoperatori i novinari prezadovoljni turističkom ponudom BiH

FENA
Ministrica okoliša i turizma FBiH Katica Čerkez i predsjednik Turističkog udruženja u BiH Šemsudin Džeko danas su u Sarajevu upriličili druženje s predstavnicima čeških turoperatora i novinara koji se već dva dana nalaze u posjeti BiH, u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i češke firme „Aquarius“.

Prema Džekinim riječima, ova posjeta dogovorena je prije dvadeset dana kada se Turističko udruženje u BiH predstavilo na sajmu u Pragu, a sve s ciljem da gosti iz Češke sami steknu sliku o prirodnim bogatstvima u BiH i cjelokupnoj situaciji u zemlji.

-U BiH je doputovalo 15 turoperatora i šest novinara i za ova dva dana oni su prezadovoljni našom turističkom ponudom, a poseban interes pokazali su za Neum, Mostar, Sarajevo, Bihać, te olimpijske planine, istaknuo je Džeko.

On je dodao kako bi sljedeći susret trebao biti upriličen s predstavnicima iz sektora češke privrede, kako bi se razmotrile mogućnosti izvoza bh. proizvoda u Češku, dodavši da će se Turističko udruženje u BiH , također, predstaviti i na sajmu turizma u Pragu koji se održava krajem godine.

Prilikom upoznavanja gostiju iz Češke s osnovnim informacijama o bh. turizmu, te najtraženijim destinacijama, ministrica Čerkez je naglasila kako BiH za prosperitet upravo vidi veliku šansu u turizmu. Također, ministrica je dodala kako „njeno ministarstvo“ trenutno radi na pripremama za izradu turističke signalizacije u FBiH, te još nekim turističkim projektima.

Vlasta Sivekova, direktorica češke agencije „Euroagentur“ istaknula je kako joj je ova posjeta omogućila da upotpuni svoju skliku o BiH i najvjerovatnije u svoju turistiku ponudu, uz Grčku i Hrvatsku, uvrsti i BiH. To bi, kako je istaknula, bila jedna kružna tura kroz BiH, s obaveznom posjetom Jahorini ili Bjelašnici.