Višegodišnji projekt
288

Češki ronioci pomažu uklanjanju mina iz Drine

SRNA
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Sastanak predstavnika Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara, te uprava civilne zaštite RS-a i Federacije BiH sa delegacijom MUP-a Češke bit će održan u srijedu, 25. augusta, u Višegradu, na čijem području ronioci zajednički uklanjaju minsko-eksplozivna sredstava iz toka rijeke Drine.

Riječ je o višegodišnjem projektu saradnje sa MUP-om Češke sa kojim je Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara potpisalo Memorandum o ekspertskoj pomoći u podvodnom uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva.

Timovi čeških ronilaca do sada su uspješno realizovali čišćenje riječnih korita Drine, Une i Save na lokalitetima opština Goražde, Bihać, Bosanska Krupa, Tuzla - Šićki Brod, Odžak, Orašje, Bosanski Novi i Mostar.

Također, u saradnji sa nadležnim predstavnicima entitetskih uprava civilne zaštite realizovane su aktivnosti vađenja zaostalih avionskih bombi iz rijeke Save na području opštine Brod i Brčko distrikta.

Uporedo sa deminiranjem odvija se i obuka ronilaca uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH.

Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara je u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima provelo koordinacione aktivnosti i MUP-a Češke dostavilo listu prioriteta za realizovanje projekta u narednoj 2022. godini, navodi se u saopštenju.

Češku delegaciju predvodi prvi zamjenik predsjednika Policije general-major Martin Vondrašek.