BiH
1

Češka nastavlja podržavati ICMP

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Češke Republike objavila je da će pružiti dodatna sredstva za rad Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) do juna 2013. godine.

Ovim povodom je ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Tomas Szunyog posjetio ICMP-ovo sjedište gdje je s generalnom direktoricom ICMP-a Kathryne Bomberger potpisao sporazum o donaciji.

Nova donacija u iznosu od 16.000 eura bit će upotrijebljena za ICMP-ove aktivnosti na zapadnom Balkanu, saopćio je ICMP.

Češka Republika od 2008. pomaže rad ICMP-a i do danas je pružila sredstva u iznosu od oko 100.000 eura.

"Zadovoljstvo mi je najaviti novu donaciju od Vlade Češke. ICMP-ov rad u zemljama zapadnog Balkana je pomogao ovdašnjim vladama da pronađu i identifikuju više od 70 posto od ukupno 40.000 osoba koliko je nestalo tokom sukoba krajem prošlog stoljeća. Osim toga, ICMP je pomogao u izgradnji kapaciteta vlada, civilnog društva i tehničkih eksperata, što je hvale vrijedan poduhvat. Međutim, još oko 13.000 osoba nije pronađeno u regionu i potreban je nastavak ove pomoći, naročito u domenu identifikacije putem analize DNK", rekao je ambasador Szunyog tokom potpisivanja sporazuma.

Od osnivanja 1996. godine ICMP se finansira putem dobrovoljnih grantova, donacija i doprinosa koje daju: Kanada, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Sveta Stolica, Island, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Španija, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, te Evropska unija. Posebnu podršku projektima, među ostalima, pruža Fondacija Charles Stewart Mott, a značajne donacije u vidu računarskog softvera je osigurala Korporacija Microsoft.

ICMP pomoć pruža različitim zemljama u Evropi, na Bliskom Istoku, u Africi, Latinskoj Americi, kao i zemljama Jugoistočne Azije i Sjeverne Amerike. Do danas je pomogao u pronalasku i identifikaciji više od 18.000 nestalih osoba iz cijelog svijeta. ICMP je, u kontekstu Zapadnog Balkana, asistirao u procesu pronalaska i identifikacije više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih u sukobima na tlu bivše Jugoslavije, saopćeno je.