{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Češka je spremna pomoći BiH u procesu približavanja EU

F
17.5.2010. u 14:03
0
5
Češka je spremna pomoći BiH u procesu približavanja EU
0
Češka je spremna pomoći BiH u procesu približavanja EU
Ludek Sefzig (Foto: Arhiv)
Češka Republika ima svježa iskustva iz procesa pristupanja Evropskoj uniji i želi pomoći BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana u približavanju evropskim institucijama, rekao je danas predsjedavajući Komisije za EU Senata češkog parlamenta Ludek Sefzig, koji predvodi delegaciju ove komisije u zvaničnoj posjeti BiH.
Nakon susreta sa članovima kolegija oba doma parlamenta BiH i članovima Zajedničke komisije za evropske integracije, Sefzig je potvrdio spremnost njegove zemlje da i dalje pomaže BiH u njenin integracionim procesima.

Istaknuo je da je BiH dio Evrope i da je logično da postane članicom EU te je izrazio nadu da će, kada budu ispunjeni svi potrebni uvjeti, u dogledno vrijeme ovaj cilj biti ostvaren.

"BiH ima dobre izglede da u nekom periodu završi integracioni proces, ocijenio je Sefzig, naglasivši da naša zemlja na tom putu mora izvršiti ključne reforme. One ne mogu biti provedene izvana, nego ih moraju dogovoriti i provesti političari u BiH", istakao je.

Sefzig je ukazao i na značaj državnog parlamenta u donošenju ovih ključnih reformi, a posebno u pripremi ustavnih promjena. Priznaje da je ovaj proces u BiH složen, ali smatra da, ukoliko se ove promjene obave što prije, postoji nada za napredak.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac kazao je da je Češka u periodu njenog predsjedavanja EU pružila značajnu pomoć BiH, a ona se posebno odnosila na usklađivanje domaćih propisa s evropskim zakonodavstvom.

Genjac ističe da predstavnici Komisije za EU Senata parlamenta Češke dobro razumiju nastojanja BiH da riješi sve probleme i spremni su pomoći u njihovom rješavanju

Neki od problema, kako je naveo, u čijem su rješavanju spremni pružiti podršku je pitanje vojne imovine, jer je Češka zainteresirana da BiH ostvaruje daljnji napredak u procesu pristupanja punopravnom članstvu u NATO-u.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji i trgovinskoj razmjeni između BiH i Češke te je konstatirano da postoji veliki potencijal za produbljivanje ove saradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: