{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Češka je spremna pomoći BiH u procesu približavanja EU

F
17.5.2010. u 14:03
0
5
Češka je spremna pomoći BiH u procesu približavanja EU
0
Češka je spremna pomoći BiH u procesu približavanja EU
Ludek Sefzig (Foto: Arhiv)
Češka Republika ima svježa iskustva iz procesa pristupanja Evropskoj uniji i želi pomoći BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana u približavanju evropskim institucijama, rekao je danas predsjedavajući Komisije za EU Senata češkog parlamenta Ludek Sefzig, koji predvodi delegaciju ove komisije u zvaničnoj posjeti BiH.
Nakon susreta sa članovima kolegija oba doma parlamenta BiH i članovima Zajedničke komisije za evropske integracije, Sefzig je potvrdio spremnost njegove zemlje da i dalje pomaže BiH u njenin integracionim procesima.

Istaknuo je da je BiH dio Evrope i da je logično da postane članicom EU te je izrazio nadu da će, kada budu ispunjeni svi potrebni uvjeti, u dogledno vrijeme ovaj cilj biti ostvaren.

"BiH ima dobre izglede da u nekom periodu završi integracioni proces, ocijenio je Sefzig, naglasivši da naša zemlja na tom putu mora izvršiti ključne reforme. One ne mogu biti provedene izvana, nego ih moraju dogovoriti i provesti političari u BiH", istakao je.

Sefzig je ukazao i na značaj državnog parlamenta u donošenju ovih ključnih reformi, a posebno u pripremi ustavnih promjena. Priznaje da je ovaj proces u BiH složen, ali smatra da, ukoliko se ove promjene obave što prije, postoji nada za napredak.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac kazao je da je Češka u periodu njenog predsjedavanja EU pružila značajnu pomoć BiH, a ona se posebno odnosila na usklađivanje domaćih propisa s evropskim zakonodavstvom.

Genjac ističe da predstavnici Komisije za EU Senata parlamenta Češke dobro razumiju nastojanja BiH da riješi sve probleme i spremni su pomoći u njihovom rješavanju

Neki od problema, kako je naveo, u čijem su rješavanju spremni pružiti podršku je pitanje vojne imovine, jer je Češka zainteresirana da BiH ostvaruje daljnji napredak u procesu pristupanja punopravnom članstvu u NATO-u.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji i trgovinskoj razmjeni između BiH i Češke te je konstatirano da postoji veliki potencijal za produbljivanje ove saradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: