BiH
0

Češka izdvojila 400.000 KM za studente iz BiH

FENA
Češki ambasador u BiH Jirži Kudela organizirao je danas u svojoj rezidenciji u Sarajevu prijem za studente iz BiH koji su dobili stipendije za studij u Češkoj Republici.

Ove godine je 27 bh. studenata primljeno na univerzitete u Zlinu, Brnu i Olomucu. Stipendija koju su dobili pokriva troškove studija i troškove svakodnevnog života.

Češka je za njihove studije u narednoj školskoj godini izdvojila oko 400.000 KM, te je Kudela kazao da je njegova zemlja ponosna što je po obimu studentske pomoći našoj zemlji prva među zemljama Evropske unije.

Kudela je naglasio da je program stipendiranja bh. studenata jedan od najznačajnijih programa Ambasade Češke Republike koji traje niz godina, a proteklih godina priliku da studiraju u Češkoj dobilo je tridesetak bh. studenata.

On je, također, uvjeren da će po povratku u BiH ovi studenti doprinijeti razvoju naše zemlje, ali i razvoju odnosa između BiH i Češke kao što je to bio slučaj s bh. studentima koji su u prošlosti studirali u ovoj zemlji.

Ambasador Kudela je na kraju apelirao na bh. studente da studij u Češkoj ne smatraju samo kao svoju ličnu stvar, nego da imaju na umu da oni predstavljaju BiH.