Miroslav Lajčak
0

"Češka će se fokusirati na BiH tokom predsjedavanja EU-om"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák danas se u Pragu susreo s premijerom Češke Republike Mirekom Topolánekom, zamjenikom premijera Alexandrom Vondrom i ministrom vanjskih poslova Karelom Schwarzenbergom.

Češka Republika preuzima predsjedavanje Evropskom unijom 1. januara 2009. i u toj ulozi postaje članica Vijeća za implementaciju mira.

Lajčák je govorio o trenutnoj, zatrovanoj političkoj atmosferi u BiH, složivši se s premijerom Topolánekom da ovakva situacija u našoj zemlji zahtijeva potpuno redefiniranje angažmana međunarodne zajednice u BiH.

Topolánek je potvrdio da će zapadni Balkan biti jedan od ključnih prioriteta dok Češka Republika bude predsjedavala EU-om i ona namjerava da se fokusira na BiH. Češka Republika je u potpunosti opredjeljena da osigura budućnost BiH u Evropskoj uniji. Jasno je da samo jedinstvena BiH može postati dio EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a pozdravio je opredjeljenost Češke Republike da pomogne BiH. Lajčák je podvukao da se međunarodna zajednica, a osobito EU, treba ponovo fokusirati na BiH, kako bi joj pomogla da se vrati na put reformi i integracije u EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a predočio je trenutnu političku situaciju u BiH te istakao pomake koje je zemlja načinila da bi ispunila pet uvjeta i dva cilja koje je pred nju postavilo Vijeće za implementaciju mira u februaru ove godine, saopćeno je iz OHR/EUSR.

Vezani članci