Reakcija na poteze
124

Cero: Treba obratiti pažnju na poteze Vučića i njegovog džojstika Dodika u BiH

Piše: A. Z.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski Tanjug govorio je o razgraničenju u BiH, ističući da je to najbolje za Srbe. Istovremeno, Vlada RS-a je naložila policiji da "svim raspoloživim sredstvima" spriječi djelovanje FUP-a u ovom entitetu. Ekspert za državnu imovinu BiH Muharem Cero ističe da RS kao enitet nema teritorijalni integritet, te da u narednom periodu treba obratiti pažnju na poteze iz RS i Srbije.

"Dodik je danas otkrio stvari koje nismo znali. Dao nam je do znanja da je katastarsko razgraničenje između RS i FBiH završeno, što mi nismo znali. Dejton govori o liniji, a ne o granici. On govori da svaku katastarsku crticu imaju evidentiranu i da je utvrđena granica, a ne linija. Uvodi termin koji potvrđuje i Vlada RS svojom današnjom odlukom o policijskim snagama, govori o teritorijalnom integritetu RS, a to što govori nije tačno. Teritorijalni integritet je prerogativ odrednica države BiH, eniteti nemaju teritorijalne integritet jer bi tada bio sasvim drugačiji ustavno-pravni karakter BiH. Tada bi BiH bila državna zajednica, odnosno zajednica država, što Dodik prejudicira, ili u najmanju ruku kao konfederacija", kazao je Cero.

Ističe da je uvođenje kategorije teritorijalnog integriteta eniteta, priče o granici i termina o vanjskoj granici eniteta, izmjena ustavnog karaktera BiH.

"RS nema kontinuitet što je dokazano presudama Ustavnog suda BiH. Nema teritorijalni integritet jer je on zajamčen samo državama da bi ih zašitio od secesije. Odlukom Vlade RS kojom se izašlo u susret Dodikovim kvalifikacijama najava o zaštiti granice u toku migrantske krize, potvrđena je slutnja da RS vanjske granice BiH doživljava kao svoje unutarnje granice i da je to još jedna potvrda da, bez obzira što smo u predizbornom periodu, treba obratiti pažnju na poteze Aleksandra Vučića i njegovog džojstika Dodika u BiH. Kosovska kriza destabilizira BiH i može vrlo lako da bude zloupotrijebljena na štetu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", smatra Cero.

Zaključuje da se u slučaju izostanka reakcija nadležnih institucija u BiH možemo zapitati da li se realizira projekt pozicioniranja RS u mogućnost disolucije i mijenja li se ustavno-pravni karakter djetonske BiH na njenu štetu.

"Možemo zaspati u jednom, a probuditi se u drugom ustavno-pravnom realitetu", istakao je Cero.

Smatra da Dodikove izjave i posljednja odluka Vlade RS zahtijevaju reakciju i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i hitnu sjednicu parlamentarnih tijela.