Iskoordinirali se
381

Čerkez: Sljedeći val pandemije dočekujemo apsolutno spremni

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ukoliko bude slučaj da broj novozaraženih koronavirusom raste u dva, tri ili više kantona i da to može znatno ugroziti stanje u cijeloj Federaciji BiH, Federalno ministarstvo zdravstva je spremno da intervenira i uspostavi određene mjere.
Ovo je nakon danšnjeg sastanka predstavnika Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Sarajevu rekao pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

"Dogovorili smo da ćemo mi prvenstveno, prateći stanje na terenu, djelovati po principu ranog upozoravanja. Odnosno, gdje god primijetimo da u nekom kantonu postoji naglo povećanje, zajednički ćemo biti u komunikaciji, dogovarati mjere i uspostavljati te mjere na nivou kantona. Mi ćemo davati punu podršku", kazao je Čerkez.

Dodao je da Zavod za javno zdravlje, uz podršku WHO-a, vodi jedan proces u kojem će tačno reći, na osnovu incidence, kada bi se koje mjere trebale donositi na nivou kantona.

Napomenuo je da su se nadležne institucije u potpunosti iskoordinirale te da su ovaj period ljeta iskoristile za značajne aktivnosti koordinacije i saradnje između različitih subjekata.

"Apsolutno smo u ovom trenutku spremni da uradimo sve ono što se očekuje od nas", zaključio je Čerkez.