Član Štaba FBiH
350

Čerkez savjetovao građanima: Poštedite se stalnog gledanja televizije i vijesti o koronavirusu

A. D.
Goran Čerkez (Foto: Fena)
Goran Čerkez (Foto: Fena)
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Federalnog štaba civilne zaštite Goran Čerkez govorio je na večerašnjoj konferenciji za novinare o problematici mentalnog zdravlja građana zbog činjenice da se nalaze u izolaciji.

On je napomenuo da se mnogi građani u skladu sa do sada donesenim mjerama nalaze u određenom vidu izolacije.

"U takvim situacijama moramo se osvrnuti i na problematiku koja se tiče stanja mentalnog zdravlja mladih i odraslih. Posebno želim da kažem da se i oni sami poštede stalnog gledanja tevlevizije pogotovo vijesti o koronvirusu. Dovoljno je jednom i dvaput da se informišete o situaciji. Gledajte i sadržaje koje će vam pomoći da malo odlutate od problema", kazao je Čerkez.

On je kazao da će se centri za mentalno zdravlje staviti u potpunosti na raspolaganju svim građanima a zbog činjenice da se sve više javljaju problemi s depresijom.

On je rekao da je s današnjim danom u FBiH urađeno 1.308 testiranja od čega je 182 potvrđena slučaja zaraze. U odnosu na jučerašnji dan, kaže Čerkez, bilo je 30 novih slučajeva i 250 nova testiranja.

"Imali smo i devet smrtnih ishoda, od čega je šest iznad starosne dobi od 65 godina, a tri su između 45 i 54 godine.Od devet smrtnih slučajeva, pet je muškaraca i četiri žene", kazao je Čerkez..