BiH
0

Cerić traži da UN proglase 11. juli Danom žalosti

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić obratio se Misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama sa molbom da kod nadležnih organa OUN-a u New Yorku pokrene proceduru za donošenje Rezolucije UN-a kojom bi se 11. juli proglasio danom žalosti i sjećanja na nevine žrtve genocida, poput 27. januara koji je proglašen danom žalosti i sjećanja na žrtve holokausta.

U pismu se podsjeća se na važne činjenice koje su bile osnova za donošenje Rezolucije o Srebrenici Evropskog parlamenta 15. januara 2009. godine i koje neupitno daju pravni i moralni osnov za proceduralno otpočinjanje i finaliziranje ove inicijative kod organa UN-a.

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa u svoje ime i ispred svih članova ovog Kongresa, posebno je naglasio važnost pomirenja kao dijela europskog i svjetskog integracijskog procesa, saopćeno je iz Informativne službe Svjetskog bošnjačkog kongresa.

  • U želji da se prevaziđu tenzije iz prošlosti i započne miroljubiv i iskren suživot u zajedničkom trajnom miru, stabilnosti i ekonomskom razvitku, vjerujem da će donošenje Rezolucije UN o Srebrenici, podstaći sve zemlje da učine dalje napore i da dođu do dobrih odnosa unatoč teškoj i opterećavajućoj prošlosti - stoji u pismu.

Imajući u vidu da nema stvarnog mira bez pravde i da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način odavanja poštovanja žrtvama zločina i slanje jasne poruke budućim generacijama, Svjetski bošnjački kongres poziva organe UN-a na čelu sa generalnim sekretarom Ban Ki-Moonom, da usvoje Rezolucije UN o Srebrenici, kojom će se 11. juli proglasiti danom žalosti i sjećanja na nevine žrtve genocida, kao što je to učinio Europski parlament, navodi se u pismu.