Sarajevo
0

Cerić primio direktora iranske humanitarne organizacije Birds

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić primio je danas direktora iranske humanitarne organizacije "Birds" Muhammeda Džarjanija.

Direktor "Birdsa" Džarjani upoznao je reisu-l-ulemu o onome što su učinili proteklih deset godina koliko djeluju u BiH, saopćeno je iz MINE.

Aktivnost su vršili uglavnom na području istočne i sjeveroistočne Bosne pružajući pomoć povratnicima u održivom povratku, kao što su poljoprivredne mašine, sadnice, sjemena i druge vrste pomoći.

Poseban su doprinos dali u opremanju džamija i drugih islamskih objekata, a znatan doprinos daju i na području edukacije organiziranjem kurseva šivenja, krojenja i obuke rada na kompjuterima. U tom pogledu se ističe stalni edukativni centar u Goraždu.

Cerić je istaknuo da stavovi države BiH u međunarodnim odnosima nisu nužno i stavovi Islamske zajednice u BiH. To je zbog toga što je IZ odvojena od države BiH, odnosno ona je samostalna i neovisna zajednica koja brine o islamu i muslimanima u BiH.

"Zbog toga se uime muslimana u BiH zahvaljujem humanitarnoj organizaciji "Birds" te ajetullahu Hameneiju, vođi islamske revolucije, kao i predsjedniku Parlamenta Irana na podršci i na produženju djelovanja ove humanitarne organizacije u pogledu osiguravanja održivog povratka, pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji i posebno u opremanju džamija i drugih potreba Islamske zajednice", kazao je Cerić.

Dodao je da je Islamska Republika Iran pomogla BiH i posebno muslimanima da se brane od agresije i genocida, te da Islamska zajednica to nikada neće zaboraviti. Stoga je trajno zahvalna Islamskoj Republici Iran i njenom narodu, koji je prijatelj svih naroda BiH.