BiH
9

Cerić pokrenuo inicijativu za depolitizaciju Predsjedništva BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić izjavio je danas da ponovo pokreće inicijativu za depolizitaciju Predsjedništva BiH, a koja ima za cilj vratiti dignitet, efikasnost i ustavnu poziciju instituciji Predsjedništva BiH, a time i državi u cjelini.
Mustafa Cerić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"To znači da treba usvojiti praktični i proceduralni mehanizam koji bi onemogućio da članovi Predsjedništva, dok su na funkciji, budu stranački čelnici ili stranački kadrovi", kazao je Cerić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Po njegovim riječima, članovi Predsjedništva BiH imaju obavezu štititi ustavni poredak i status konstitutivnih naroda i svih građana, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali i zato se biraju na izborima. Međutim, kako je dodao, to dosad nije bila praksa, pa je i položaj Predsjedništva BiH često bio predmet politiziranja, a najviša državna institucija poligon za politička prepucavanja, sukobe i blokade političkih partija.

"Međunarodni položaj države Bosne i Hercegovine je trenutno izuzetno loš. Naš kapital zemlje na razmeđu civilizacija je potrošen, a niti jedan od naroda koje predstavljaju trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije zadovoljan svojom pozicijom", kazao je Cerić.

Naveo je da većina razvijenih demokracija u Evropi ima nadstranačku poziciju predsjednika ili predsjedništva, te da se neko čim stupi na tu dužnost dobrovoljno, u korist građana, odriče stranačke pozicije i obaveza kako bi se u potpunosti posvetio radu u korist svih građana.

"Političke stranke važan su dio demokratskog procesa, ali sigurno nisu jedine. Stoga je od krucijalne važnosti da u trenutku kada dio političkih partija ne posjeduje demokratske kapacitete unutar svojih struktura, barem Predsjedništvo BiH ostane snažna i respektabilna državna institucija, koja ima osnovu direktne demokracije i predstavljanja građana", kazao je Cerić.

Mustafa Cerić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Dodao je da su pripreme za obilježavanja 100. godišnjice Sarajevskog atentata primjer toga.

"Naime, obzirom na značaj tog jubileja očekivali smo da će se u glavnom gradu okupiti najviši evropski i svjetski zvaničnici, lideri cijelog svijeta, kako bi na prijelazu iz stoljeća ratova u stoljeće mira poslali snažnu poruku, poziv cijelom svijetu da se oružje i ratovi zamjene civilizacijskim razumijevanjem, međusobnim povjerenjem i ljudskom nadom da se može graditi bolji i pravedniji svijet. No, sudeći prema sadašnjim informacijama, mali broj svjetskih lidera će doći u Sarajevo. To je trebao biti posao državnog vrha, a ne lokalnih vlasti", kazao je Cerić.

On smatra da samo depolitizirano Predsjedništvo BiH i članovi lišeni partijskog dresa i obaveza mogu biti riješenje za funkcionalnost i efikasnost ove državne institucije.

"Stoga, kada budem izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva osobno ću se osloboditi svih obaveza izvan državnih, kao što su moje dosadašnje obaveze članstva u Evropskom vijeću za fetve sa sjedištem u Dablinu te članstva u Evropskom vijeću vjerskih lidera sa sjedištem u Oslu", dodao je Cerić.

Pozvao je političke subjekte, kao i sve potencijalne kandidate za članove Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, da podrže depolitizaciju članova Predsjedništva BiH.

Komentarišući neke inicijative za smjenu Zlatka Lagumdžije sa mjesta ministra vanjskih poslova BiH, Cerić je kazao da je on nezavisni kanditat, te da zbog toge ne želi ulaziti u međustranačke sporazume ili nesporazume.