Ljubljana
0

Cerić na konferenciji o interkulturnom dijalogu

FENA
Na Gradu Jable kod Ljubljane danas se održava konferencija radne grupe za interkulturni dijalog na kojoj sudjeluje reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus koju organizira Centar za evropsku perspektivu (CEP).

Učenici konferencije raspravljaju o budućem radu grupe, o oblikovanju prijedloga za studentski program interkulturnog dijaloga za univerzitete, ulozi medija i umjetnosti u promociji interkulturnog dijaloga na zapadnom Balkanu, javila je MINA.

Radna grupa za interkulturni dijalog ustanovljena je pod pokroviteljstvom Centra za evropsku perspektivu 2007. godine, a njen rad se fokusira na različite vidike interkulturnog dijaloga na zapadnom Balkanu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić podržao je projekat "Međukulturni izazov" u BiH Centra za evropsku perspektivu na nivou bh. gimnazija.

  • Centar za evropsku perspektivu ima smisla, jer je pitanje Evropske unije, koja je utemeljena na ideji 'jedinstva u različitosti', proces u kojem treba da svi narodi, vjere i kulture sudjeluju ravnopravno i slobodno, kazao je Cerić.

Po njegovim riječima, kao što postojanost i stabilnost Evropske unije na svim razinama društva i države ovise o euroatlantskim integracijama, tako isto postojanost i stabilnost bh. društva i države, kao svojevrsnog multikulturnog fenomena, ovise o euro-atlantskim integracijama.

  • Otuda je potrebno da se Evropa uozbilji i ni na koji način ne dovodi u pitanje bosanski mir i stabilnost u smislu jedinstva države u različitosti. Naravno, Bosna treba da uradi svoje domaće zadaće, ali Evropa isto tako mora ispuniti svoju moralnu i političku obavezu i pomoći BiH u njezinoj namjeri da sačuva svoju multietničku tradiciju u jedinstvu državnog patriotizma, kazao je Cerić.

On je dodao da je licemjerno od naših susjeda, republika bivše Jugoslavije, da nama u Bosni čitaju moralne lekcije o multinacionalnosti i multikulturi nakon što su sve te republike postale jednonacionalne.

  • Umjesto moraliziranja, mi u BiH, očekujemo da europska perspektiva bude otvorena svim građanima, bez obzira na njihovu vjeru i naciju. Na kraju predlažem da Centar za evropsku perspektivu raspiše javni natječaj za bosanski ustav za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao pogled u budućnost i kao prilika da bosanska mladost napiše svoju sudbinu na principu suživota i tolerancije, a ne na strahu od rata i genocida, zaključio je reis-l-ulema Cerić.

Na konferenciji sudjeluju i dr. Mato Zovkić u ime biskupa Puljića, predsjednik muslimanskog savjeta za vjersku i rasnu harmoniju u Velikoj Britaniji dr. Abduldželil Sadžid, istraživač Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar iz Zagreba Marija Šerić, profesori s Teološkog fakulteta iz Ljubljane dr. Bojan Žalec i dr. Janez Juhant, bivši ministar inozemnih poslova Republike Slovenije dr. Dimitrij Rupel, zatim predsjednik Euro-sredozemnog Univerziteta dr. Joseph Mifsud i drugi.