BiH
11

Cerić: Hvala Americi, u BiH je samo Milorad Dodik "persona non grata"

Klix.ba
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić je osudio govor mržnje i neprijateljstva prema ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack kazavši da je u BiH samo Milorad Dodik persona non grata.

"Ambasadorica Maureen Cormack je više nego "persona grata". Ona je prijatelj Bosne i svih Bosanaca. A BiH voli i poštuje svoje prijatelje. Bosna ne prihvata da se o njenim prijateljima ružno govori. Zbog toga osuđujem Dodikov govor mržnje i neprijateljsva prema ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack", kazao je Cerić.

Dodaje da je u BiH Milorad Dodik "persona non grata" jer svojim djelima radi protiv BiH.

"Dodik je "persona non grata" u ovoj zemlji zato što koristi svaku priliku da Bosnu lažno kleveče i o Bosni izmišlja laži. Dodik nema ništa protiv što se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov miješa u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine. Niti mu smeta što se Srbija miješa, jer to za njega nije strana zemlja. Ali, to meni smeta. Smeta mi što se Rusija miješa u moj život u Bosni zato što je Rusija na neki način saučesnik u genocidu protiv mog naroda, moje zemlje i moje države. Smeta mi i što se Srbija miješa u moju Bosnu, jer kad god se Srbija umiješala Bosna nije bila mirna. A sve dok Bosna nije mirna, nije miran ni Balkan ni Europa ni svijet", kazao je Cerić.

Poručuje kako mu je drago što je Dodik ipak čuo da voz, koji je krenuo iz Beograda, ne može preći preko Drine.

"Hvala Americi, koja ima pravo da se miješa u Bosni zato što je dokazala da voli Bosnu i sve njene narode bez obzira na vjeru i naciju. To zna i Dodik, koji je onomad došao na vlast u manjem bosanskom entitetu zahvaljujući Americi. To svi znaju i priznaju osim Dodika, koji boluje od Edipovog kompleksa u vidu ljubavi prema jednom ocu i antagonizmu prema drugom, kao reakcija na očevu autoritarnu snagu. Nažalost, ruski otac je preslab da bi mogao izliječiti Dodika od te opake bolesti. Najbolje bi bilo da se sam Dodik liječe tako što će se više puta okupati u hladnom Vrbasu da sapre virus, koji mu uzrokuje upalu mržnje i mrzovolje", naglašava Cerić.

Smatra da Dodik slavi svoj poraz na međunarodnoj sceni

"Pozivam sve Bošnjake da ostanu mirni i sabrani. Ovo nisu obična vremena. Dodik slavi svoj poraz na međunarodnoj sceni. Ali, mi nemamo razlog ni za kakvu slavu. Mi imamo obavezu da radimo za mir i sigurnost u BiH", zaključuje Cerić.