BiH
0

Ceremonija otvaranja Starog mosta s više od 1000 sudionika

NINA
Svečano otvaranje obnovljenog Starog mosta bit će priređeno 23. jula, za što je Organizacijski odbor za otvaranje planirao organiziranje spektakularne ceremonije.

Kako je već poznato, za reditelja ceremonije nedavno je izabran bosanskohercegovački redatelj Sulejman Kupusović koji je za agenciju NINA otkrio određene detalje svog scenarija.

“Sva organizacija je pod mojom kapom i sa svojim sam suradnicima ujedno organizator, reditelj i scenarist”, kazao je Kupusović. U samoj ceremoniji će prema sadašnjoj zamisli biti više od 1.000 sudionika.

Ono što je otkrio, to je da će nastupiti veliki simfonijski orkestar, potom mnogi zborovi, specijalni balet, derviši iz Konje, limena glazba i karnevali iz nekoliko zemalja svijeta. Što se tiče solista, bit će oni koji su pjevali pjesme o Mostaru i Starom mostu, među kojima su Tifa, Kemo, Dino Merlin, a najvjerojatnije je da će u Mostaru biti i Ivana Banfić, Nina Badrić i Gibonni. Također, imamo nagovještaje da bi mogao doći Bono Vox, kao i Pavarotti, barem kao gledatelj.

Trebalo bi biti dosta stranih ansambala raznih vrsta i veliki broj gostiju iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Italije i drugih zemalja. Sastavni dio bit će i deseci plovila s kostimiranim vozačima, specijalni svjetlosni efekti, vatromet i još niz iznenađenja. Program ceremonije odvijat će se na dijelu od restorana Evropa do ušća Radobolje u Neretvu, a ceremoniji na prostoru oko samog mosta moći će prisustvovati pet do šest hiljada ljudi. Stoga će se po Mostaru postaviti na deseci velikih videotopova na kojima će se moći pratiti ceremonija otvaranja.

Kupusović je naglasio kako sve relativno kasni, ali će se učiniti sve da na taj događaj budu ponosni i Mostarci i cijela Bosna i Hercegovina. On je također istaknuo kako se velika prašina podigla oko 10 miliona, za koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio da će biti utrošene u tu ceremoniju, a zapravo je za kulturu, kazao je, osiguran tek skroman proračun.

''Ja ću zaista biti na velikim mukama, nastojat ću dovesti što je moguće više raznih umjetnika, a kojima možemo obećati samo mostarsku dobrodošlici i eventualno spavanje i smještaj. Skroman proračun predstavlja ogroman problem, ali ja se nadam da ćemo ga ako ništa svojom strašću, željom, srcem i maštom nastojati anulirati'', kazao je Kupusović koji će biti organizator i pratećih kulturnih sadržaja kojima će biti ispunjen cijeli juli.

“Ne mogu sve otkriti, ali zaista bi trebalo biti dosta ekskluzivnih i spektakularnih koncerata kojima će se veseliti mladi i s jedne i s druge obale, a i ljudi cijele regije, od Splita i Dubrovnika do Sarajeva. Bit će također velikih rok koncerata na stadionu pod Bijelim Brijegom, kao i na Kantarevcu, u Sjevernom logoru, te na stepenicama kod Starog mosta, kao i predstave u pećinama itd.'', kazao je na kraju Sulejman Kupusović.