BiH
11

Ceremonija na Igmanu: Sjećanje na poginule američke diplomate i francuskog vojnika

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na Igmanu, nedaleko od Sarajeva, danas je obilježena 18. godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika koji su smrtno stradali 19. augusta 1995. godine vraćajući se iz jedne od mirovnih misija u Sarajevo.

Brojni prisutni prisjetili su se ovom prilikom i odali počast stradalim američkim diplomatama Josephu Kruzelu, Robertu Freiseru, Samuelu Nelsonu Drewu i francuskom vojniku Stephaneu Raoultu, prenosi agencija Anadolija.

Organizator obilježavanja godišnjice pogibije diplomata i vojnika bilo je Ministarstvo odbrane BiH, a ceremoniji su prisustvovali predstavnici NATO štaba u BiH, EUFOR-a, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, vojno-diplomatskog kora u BiH, kao i najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS BiH) i generalski kor OS BiH.

Nakon ceremonije odavanja počasti i polaganja vijenaca, prisutnima su se obratili načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč, američki ambasador u BiH Patrick Moon i francuski ambasador u BiH Roland Gilles.

“Ovo je moj treći i posljednji put da prisustvujem ceremoniji i svake godine mi to sve više znači. Trojica ljudi dali su svoje živote za cilj koji je veći od svih nas, jer su željeli mir i bolju budućnost za sve građane BiH”, pojasnio je Moon.

Američki ambasador je istakao da “iako je puno toga postignuto u posljednjih 18. godina, svi znamo da još puno, puno toga treba uraditi u BiH". Naglasio je kako njegova zemlja i dalje ostaje posvećena BiH.

Francuski ambasador u BiH Gilles podsjetio je da su 84 francuska vojnika izgubila život u BiH u periodu od 1992. do 1995., 1996. godine.

“Vojnik Stephane Raoult je upravo pripadao toj grupi od 84 vojnika koji su izgubili živote. Odatle i neophodnost da moja zemlja bude prisutna ovdje, da se sjećamo svake godine tog događaja i da se okrenemo ka budućnosti, budućnosti kakvu želimo za BiH, a to je prije svega mir, pomirenje i pridruživanje Evropskoj uniji”, pojasnio je francuski ambasador.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč je u obraćanju medijima rekao da Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH, zajedno sa prijateljima iz SAD-a, Francuske, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, svake godine organizira okupljanje na Igmanu kako bi obilježili, odnosno prisjetili se žrtava i odali počast diplomatama i francuskom vojniku.

“To je ono najmanje što mi možemo da učinimo, i ja sa ovog mjesta poručujem da ćemo i dalje čuvati sjećanja na ove diplomate, na ove vrijedne i dobre nam prijatelje, njihovim obiteljima izraziti sućut”, rekao je Jeleč.

Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, američke diplomate iz kabineta Richarda Holbruka, specijalnog izaslanika predsjednika SAD Bila Clintona, i francuski vojnik Stephane Raoult tragično su izgubili život na igmanskom putu 19. augusta 1995. godine, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.