Sporne autobuske linije
0

Centrotrans zahtijeva obustavljanje nelegalnog rada GRAS-a

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Centrotrans Eurolines zahtijeva od Uprave za inspekcijske poslove da, shodno javno datim obećanjima, obustavi "nelegalan rad KJKP Gras" Sarajevo na 10 spornih autobuskih linija.

U saopćenju Centrotransa je pojašnjeno da ovaj zahtjev temelje na deset novih rješenja Federalnog ministarstva prometa i komunikacija od 28. oktobra 2010. kojim se poništavaju rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo od 12. augusta 2010. Naime, Ministarstvo saobraćaja KS-a je, tvrde iz Centrotransa, nezakonito odobrilo redove vožnje KJKP "Gras" Sarajevo na deset kantonalnih linija.

"Ovi dokumenti (ukupno 62) predstavljaju nastavak kontinuiteta donošenja presuda i rješenja od strane Konkurencijskog vijeća BiH, Kantonalnog suda u Sarajevu, Upravne inspekcije Ministarstva pravde FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH kojim je nepobitno utvrđeno da je Ministarstvo saobraćaja KS na nezakonit način odobravalo redove vožnje "GRAS-u" Sarajevo i na taj način omogućilo nezakonit i štetan dominantan položaj ove firme na relevantnom tržištu KS-a", navedeno je u saopćenju.

Centrotrans traži od Ministarstva saobraćaja KS-a da izvrši privremenu registraciju spornih redova vožnje ravnopravno na oba prevoznika koji su prema propisanoj zakonskoj proceduri pristupili procesu usklađivanja redova vožnje.

Centrotrans također traži da Vlada KS-a odmah nakon konstituiranja stavi na dnevni red problematiku javnog gradskog i prigradskog prevoza na području KS-a, te da, vodeći računa o interesima građana Kantona i zakonskim odredbama, o ovom pitanju donese odgovarajuće odluke u skladu s odredbama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.