9. januar
1.6k

Centralna proslava neustavnog Dana RS-a se iz Banje Luke seli u Istočno Sarajevo

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Centralna proslava neustavnog Dana RS-a, 9. januara, iz Banje Luke će ove godine biti prebačena u Istočno Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba.
Svečani defile koji je ranijih godina organizovan na banjalučkim ulicama, sada je planirano da se 9. januara upriliči na ulicama Istočnog Sarajeva.

"Na inicijativu predsjednika Republike Srpske (Milorada Dodika) koji je ujedno i predsjednik Odbora za proslavu Dana RS-a, ove godine svečani defile organizujemo u Istočnom Sarajevu", rekao je gradonačelnik Ljubiša Ćosić za Klix.ba.

Na pitanje da li očekuju žestoke reakcije iz Sarajeva zbog ovog poteza, Ćosić je rekao da nema potrebe za bilo kakvim reakcijama.

"Radi se o proslavi dana koji 98% stanovnika RS-a prihvata. Prema tome, što se tiče naših komšija iz Sarajeva, dobrodošli su da prisustvuju i pogledaju defile, kao i svi ostali dobri ljudi koji tog dana budu u Istočnom Sarajevu", dodao je.

Ćosić je kazao i da je riječ o događaju koji je ranijih godina organizovan u mirnom duhu i da tako treba i nastaviti te da nema potrebe dizati tenzije.

Svečana akademija bit će, kao i ranijih godina, održana u Banjoj Luci, ali noć ranije.

Podsjetimo da je Ustavni sud BiH odlučio da je 9. januar kao dan RS-a neustavan. Na 9. januar se danas u većem dijelu Bosne i Hercegovine gleda kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom u našoj državi.

Podsjetimo da je prošle godine stranka Ujedinjena Srpska čiji je predsjednik Nenad Stevandić podnijela provokativan zahtjev za zakup sale s ciljem održavanja svečane akademije povodom neustavnog Dana RS-a u sarajevskoj Vijećnici. Zahtjev je odbila gradonačelnica Benjamina Karić.