Tužili Općinu Centar
100

Centralna banka odustala od Hastahane, u potrazi su za novim zemljištem

B. R.
Idejno rješenje objekta Centralne banke BiH u parku Hastahana (Screenshot YouTube CB BiH)
Idejno rješenje objekta Centralne banke BiH u parku Hastahana (Screenshot YouTube CB BiH)
Centralna banka Bosne i Hercegovine je u potrazi za novom lokacijom za izgradnju poslovnog objekta Glavne jedinice Sarajevo, a nakon što još nije uspjela ovaj objekat izgraditi u sarajevskom parku Hastahana.

Pismom namjere obratili su se općinama, pravnim licima i građanima na području Kantona Sarajevo za dostavljanje informacija o potencijalnom zemljištu koje je pogodno za izgradnju spomenutog objekta.

U odgovoru na upit Klix.ba naglasili su da nije riječ o odustajanju od izgradnje u parku Hastahana, već da su bili primorani da pravno zaštite svoje interese. Smatraju da je Općina Centar ugrozila te interese.

"Općina Centar nas je onemogućila u korištenju legalno stečenog prava vlasništva, na način kako je to definisano zaključenim ugovorom", dodaju.

Podsjećamo, Centralna banka je 2019. kupila dio zemljišta u parku, 2.290 kvadrata za 4,7 miliona KM. Općinski vijećnici su također 2019. usvojili regulacioni plan koji podrazumijeva izgradnju objekta Centralne banke. Na prethodno navedeno su ukazali i u Centralnoj banci.

"Posebno ističemo da u trenutku kupovine zemljišta nisu postojale nikakve formalno-pravne prepreke za gradnju, što su potvrdili Općinsko vijeće, Pravobranilaštvo i drugi uključeni subjekti. Centralna banka je uknjižena kao 1/1 vlasnik predmetne parcele", istakli su.

Tvrde da Općina Centar nije ispoštovala preuzete ugovorne obaveze, a da su oni u potpunosti ispoštovali sve uslove određene regulacionim planom. Naglasili su da su bili primorani na tužbu kako bi zaštitili svoja prava. Traže raskid ugovora i naknadu štete.

"Zbog činjenice da ovakvim dosadašnjim odnosom Općine Centar i izbjegavanja preuzetih ugovornih obaveza prema Centralnoj banci, osim značajnog gubitka vremena, postoji i veliki rast cijena na tržištu nekretnina i građevinarstvu, a posljedično smo zbog Općine Centar izloženi šteti, dovedeni smo u situaciju da smo primorani tužbom zahtijevati raskid ugovora i naknadu štete", ukazali su.

Napomenuli su da je njihov primarni cilj izgradnja adekvatnog poslovnog objekta i omogućavanje nesmetanog izvršavanja svih funkcija. Poručili su da to ne smije biti dovedeno u pitanje zbog djelovanja jedne lokalne zajednice.

Također podsjećamo da je Općina Centar 2021. odbila da Centralnoj banci izda urbanističku saglasnost za izgradnju u parku Hastahana. Lokalne vlasti su poručile da su spremne Centralnoj banci ponuditi zamjensku lokaciju. Kao zamjenska lokacija spominjao se prostor u Kvadrantu B, kod Sarajevo City Centera (SCC). U priloženom pismu namjere Centralne banke, koje je dostupno i na ovom linku, sadržano je kakvo se zemljište potražuje.

Pismo namjere Centralne banke BiH
Pismo namjere Centralne banke BiH

Dio javnosti je bio protiv izgradnje objekta Centralne banke u Hastahani, tražeći da to isključivo bude uređeni park. Građani koji su bili protiv nekoliko puta su protestovali.