"Transparentni smo"
1

Centralna banka o istrazi: Postoji prijava službenika vođenog neosnovanom željom za napredovanjem

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Centralna banka Bosne i Hercegovine oglasila se povodom informacije o istrazi SIPA-e po krivičnoj prijavi o navodnim nezakonitim radnjama unutar ove institucije.

"U vezi najnovijih medijskih napisa, a kako bi javnost bila istinito informisana, bitno je istaći da pred sudom postoji samo jedna prijava, radnopravni spor, od jednog službenika CBBiH koji je vođen neosnovanom željom za napredovanjem u karijeri i nezadovoljstvom rezultatima javnog oglasa na koji se prijavio. Takođe, nadležni u CBBiH su već upozoravani na ovakav scenarij, odnosno mogućnost da će određeni pojedinci posegnuti za drugim sredstvima, a ne samo pravnim, u nastojanju da izvrše pritisak na institucije da bi ostvarili svoj cilj", saopćeno je, između ostalog, iz Centralne banke BiH.

Navodi se, također, da će CBBiH u narednom periodu preduzeti sve neophodne radnje u skladu sa zakonskim ovlastima i obavezi zaštite institucije i njenog, radom stečenog, najvišeg nivoa integriteta i reputacije. Također, ističu da je rad CBBiH izuzetno transparentan, a da su svi podaci kontinuisano dostupni javnosti kroz sve izvještaje, publikacije, putem web stranice i društvenih mreža, saopćenja za javnost, odgovora na upite medija i građana, kao i redovne tematske brifinge sa novinarima.

"CBBiH je jedina državna institucija nadležna za monetarnu politiku na teritoriji cijele BiH, institucija koja već 21 godinu uspješno obezbjeđuje monetarnu stabilnost u zemlji, te ima najviši nivo reputacije, kako u najširoj javnosti, tako i u domaćim i međunarodnim finansijskim krugovima", kaže se u saopćenju.

Podsjećamo, Državna agencija za strage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provodi istragu o navodnim malverzacijama prilikom zapošljavanja u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu postupaju po zaprimljenoj krivičnoj prijavi koja se odnosi na navodne nezakonitosti u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine prilikom provođenja konkursne procedure po javnom oglasu za poziciju rukovodilac odjeljenja za sisteme bezbjednosti", rečeno je iz SIPA-e.

Kako nam je objašnjeno, po okončanju mjera i radnji iz nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu, policijski službenici će sačiniti odgovarajući izvještaj i isti na ocjenu dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.