{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centralna banka BiH obilježava 10. godišnjicu rada

F
6.9.2007. u 18:25
0
0
Centralna banka BiH obilježava 10. godišnjicu rada
0
Centralna banka BiH obilježava 10. godišnjicu rada
U povodu obilježavanja desete godišnjice rada, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) organizovat će 13. septembra konferenciju međunarodnog karaktera kojoj će, uz predstavnike ekonomskog, javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini, prisustvovati veliki broj gostiju iz inostranstva.
U okviru obilježavanja godišnjice, guverneri CBBiH, Narodne banke Srbije (NBS) i Centralne banke Crne Gore (CBCG) Kemal Kozarić, Radovan Jelašić i Ljubiša Krgović potpisat će Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja.

Potpisivanjem tog sporazuma bit će omogućen lakši i jeftiniji međunarodni promet između zemalja potpisnica. Projekat će uključiti zemlje bivše Jugoslavije, a krajnji cilj su zemlje članice Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini - CEFTA, saopćila je Služba za odnose sa javnošću CBBiH.

Konferenciju će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, a bit će podijeljena u tri sesije.

U okviru prve sesije, na proteklih deset godina CBBiH osvrnut će se bivši guverneri i aktuelni guverner CBBiH.

Uvodničar u drugu sesiju, koja će biti posvećena monetarnoj stabilnosti u funkciji finansijske stabilnosti, bit će ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Govornici u okviru ove sesije bit će članica Izvršnog odbora i Upravnog vijeća Evropske centralne banke (ECB) Gertrude Tumpel-Gugerell šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Dimitri Demekas, viceguverner za finansijsku stabilnost Banke Švedske Lars Nyberg i bivši guverner Hrvatske narodne banke Marko Škreb.

U okviru treće sesije čelnici centralnih banaka Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Rumunije, Turske, Grčke i Bosne i Hercegovine govorit će o unaprjeđenju međusobne saradnje.

U povodu desete godišnjice CBBiH izdala je jubilarnu kovanicu - srebrenjak i objavila monografiju "Deset godina CBBiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: