|

Centar za životnu sredinu: U bici za Sutjesku nismo sami

Centar za životnu sredinu: U bici za Sutjesku nismo sami
142
Klix.ba
3.2.2014. u 16:42
15
komentara
142

dijeljenja
Centar za životnu sredinu objavio je danas video "Bitka za Sutjesku" kojim se javnost želi upoznati s problematikom planova za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.
Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu i koordinatorica kampanje, rekla je da ovaj video treba da pokaže kako imaju podršku za protivljenje izgradnje hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska, te kako su se u vezi sa štetnosti tih planova usaglasile mnoge organizacije, stručna javnost i lokalno stanovništvo.

Centar za životnu sredinu već više od godinu dana aktivno radi na ovoj problematici, sarađujući sa naučnicima, organizacijama civilnog društva, međunarodnim institucijama, sekretarijatima konvencija za zaštitu prirode, te lokalnim stanovništvom. Pokrenute su i tužbe protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog usvajanja Studija utjecaja na životnu sredinu.

“Bitka će biti gotova tek kada se odustane od ovih suludih planova”, poručuju iz Centra.

Na dnevnom redu nastavka sjednice Narodne skupštine Republike Srpske će se utorak naći i Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park Sutjeska.

"Nekoliko puta smo pozvali poslanike Narodne skupštine da ne glasaju za usvajanje Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalnog parka Sutjeska, koji podržava izgradnju malih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka. Izgradnja hidroelektrana bi nepovratno ugrozila naše prvo i najveće zaštićeno područje, kao i razvoj lokalne zajednice koji bi se trebao temeljiti na prirodnim bogatstvima toga kraja“, istakla je Nataša Crnković.

Više o kampanji Bitka za Sutjesku možete saznati na internet stranici Centra za životnu sredinu http://czzs.org/sutjeska/.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...