{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centar za promociju civilnog društva: Zdravstvo najneuređenija oblast

F
20.5.2008. u 13:25
0
0
Centar za promociju civilnog društva: Zdravstvo najneuređenija oblast
0
Centar za promociju civilnog društva: Zdravstvo najneuređenija oblast
Centar za promociju civilnog društva smatra da je zdravstvo najneuređenija oblast socijalne politike u Federaciji BiH.
Na platou ispred sarajevske Katedrale sutra u 14 sati bit će organizirana nova ulična akcija podjele letaka o posljedicama nepostojanja dugoročnih strategija i javnih politika u oblasti zdravstva.

Iako je budžet Kantona Sarajevo oko 850 miliona KM, zbog nepostojanja dugoročnih strategija i kvalitetnih javnih politika, veliki broj građana ne može ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, a zdravstveni radnici su u nezavidnom položaju.

Problemi u zdravstvu se ne rješavaju sistematski, već ishitreno, zbog čega na kraju ispaštaju građani, ističe Centar.

Evidentirane su brojne pritužbe, a posebno se odnose na dostupnost zdrastvenih usluga jer građani imaju iskustvo da se za većinu specijalističkih pregleda čeka i do šest mjeseci.

Kao glavni uzrok navodi se nepostojanje kvalitetnih javnih politika i podijeljene nadležnosti između Federacije BiH i kantona.

Ovo je samo dio nedavno završene analize Centra za promociju civilnog društva realizirane u okviru programa «Monitoring javnih politika u Kantonu Sarajevo» koji finansira Fond otvoreno društvo BiH.

Analiza je pokazala da nema ozbiljne i kvalitetne javne politike ni u jednom od sedam osnovnih segmenata važnih za kvalitetniji život građana: obrazovanju, naročito osnovnom, brizi za stare i bolesne, zdravstvenoj usluzi, transparentnosti trošenja budžetskog novca, raspolaganju doprinosima i namjenskim sredstvima, javnom sistemu informiranja na lokalnom nivou i politici zapošljavanja te profesionalnoj kvalifikaciji.

Ovo demantira izjave predstavnika vlasti da je Kanton Sarajevo najuređeniji, napominje Centar.

Cilj ove akcije nije samo informiranje građana o tome koliko ih zaista koštaju političari i predstavnici vlasti koje su birali, već i pokretanje inicijative da vlast u Kantonu Sarajevo počne raditi svoj posao i izradi i usvoji kvalitetne javne politike.

Javne politike nisu samo dijelovi nekih napisanih strategija, već konkretni planovi i koraci koji će građanima osigurati kvalitetniji život i usluge, saopćio je Centar za promociju civilnog društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: