{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centar za promociju civilnog društva: Zdravstvo najneuređenija oblast

F
20.5.2008. u 13:25
0
0
Centar za promociju civilnog društva: Zdravstvo najneuređenija oblast
0
Centar za promociju civilnog društva: Zdravstvo najneuređenija oblast
Centar za promociju civilnog društva smatra da je zdravstvo najneuređenija oblast socijalne politike u Federaciji BiH.
Na platou ispred sarajevske Katedrale sutra u 14 sati bit će organizirana nova ulična akcija podjele letaka o posljedicama nepostojanja dugoročnih strategija i javnih politika u oblasti zdravstva.

Iako je budžet Kantona Sarajevo oko 850 miliona KM, zbog nepostojanja dugoročnih strategija i kvalitetnih javnih politika, veliki broj građana ne može ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, a zdravstveni radnici su u nezavidnom položaju.

Problemi u zdravstvu se ne rješavaju sistematski, već ishitreno, zbog čega na kraju ispaštaju građani, ističe Centar.

Evidentirane su brojne pritužbe, a posebno se odnose na dostupnost zdrastvenih usluga jer građani imaju iskustvo da se za većinu specijalističkih pregleda čeka i do šest mjeseci.

Kao glavni uzrok navodi se nepostojanje kvalitetnih javnih politika i podijeljene nadležnosti između Federacije BiH i kantona.

Ovo je samo dio nedavno završene analize Centra za promociju civilnog društva realizirane u okviru programa «Monitoring javnih politika u Kantonu Sarajevo» koji finansira Fond otvoreno društvo BiH.

Analiza je pokazala da nema ozbiljne i kvalitetne javne politike ni u jednom od sedam osnovnih segmenata važnih za kvalitetniji život građana: obrazovanju, naročito osnovnom, brizi za stare i bolesne, zdravstvenoj usluzi, transparentnosti trošenja budžetskog novca, raspolaganju doprinosima i namjenskim sredstvima, javnom sistemu informiranja na lokalnom nivou i politici zapošljavanja te profesionalnoj kvalifikaciji.

Ovo demantira izjave predstavnika vlasti da je Kanton Sarajevo najuređeniji, napominje Centar.

Cilj ove akcije nije samo informiranje građana o tome koliko ih zaista koštaju političari i predstavnici vlasti koje su birali, već i pokretanje inicijative da vlast u Kantonu Sarajevo počne raditi svoj posao i izradi i usvoji kvalitetne javne politike.

Javne politike nisu samo dijelovi nekih napisanih strategija, već konkretni planovi i koraci koji će građanima osigurati kvalitetniji život i usluge, saopćio je Centar za promociju civilnog društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: