BiH
0

Centar za promociju civilnog društa pokrenuo projekat GROZD

FENA
Centar za promociju civilnog društa u suradnji sa građanima i partnerskim organizacijama pokrenuo je do sada najveći projekat u BiH koji promoviše građanski aktivizam: GROZD - Građansko Organizivanje Za Demokratiju <a href="http://www.grozd.ba" target="_blank">www.grozd.ba</a>.

Šta znači građanski aktivizam ?

Odgovornije građane prema vlastitoj ulozi u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg društva. To u praksi znači građane koji ne čekaju da međunarodna zajednica i političari riješe njihove probleme, već građane spremne na partnerski odnos prema vlasti, od regionalnog do lokalnog nivoa.

U većini demokratskih zemalja kvalitet društva se mjeri upravo stepenom ličnog angažovanja samih građana, kroz javne diskusije, kreiranje projekata korisnih zajednici, udruživanje u koalicije i rad u nevladinim organizacijama. Prema nezvaničnim procjenama u BiH aktivno djeluje više od 8000 nevladinih organizacija. I pored postojanja tolikog broja organizacija koje bi mogle imati značajnu ulogu jačanju aktivizma samih građana, vrlo često čujemo izjave kako građani ne znaju ili nemaju priliku da ostvare svoje interese.

Upravo zato je pokrenut projekat GROZD koji će biti realizovan kroz nekoliko faza. Radi se o vrlo važnom projektu u kojem se građani po prvi put javno i direktno mogu uključiti u kreiranje vlastite stvarnosti. Cilj ovog projekta je difinisanje ključnih problema (kroz učešće građana u javnim tribinama i diskusijama – planirano je održavanje 130 javnih tribina u cijeloj BiH, na kojima se očekuje učešće preko 10 000 građana).

Nakon identifikovanja problema angažovaće se stručnjaci koji bi trebali utvrditi načine za njihovo rješavanje. Takva rješenja će se ponudtiti strankama na predstojećim izborima na usvajanje kao konkretni aspekti njihovih predizbornih kampanja.

Jedan od ciljeva GROZD-a će biti i poticaj za izlazak na izbore. Upravo izbori i glasanje (koje u BiH prati nevjerovatan pad interesovanja i odaziva građana), prilika su da na odgovorniji način odredimo svoj život. U demokratskim zemljama glasanje nije samo čin podrške nekoj od političkih partija, već odluka između dobrog i lošeg programa koji bi trebao biti kreiran za dobrobit građana.

GROZD nije još jedan u nizu projekata koje pokreću nevladine organizacije. GROZD je ideja koja po dosadašnjim iskustvima i stavovima građana izrečenim na održanim javnim tribinama znači poziv na revoluciju. Onu koja od pasivnih stvara aktivne građane, koji neće biti «masa» koje se političari sjete pred izbore.

Ševko Bajić www.grozd.ba